0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Sok munkával biztos jövőt lehet teremteni

A határokon túl a mezőgazdaságnak kiemelt szerepe van a vidéki megélhetés biztosításában, azáltal a nemzeti identitástudat megőrzésében is.
Sikó László falugazdász és Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke

Ezt emelte ki Becze István, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének elnöke, aki a székelyföldi mezőgazdasági termelőket képviselte az idei OMÉK Kárpát-medence kincsei kiállításán.

A kétévente megrendezett legnagyobb hazai agrárseregszemlén idén is megkóstolhatták a látogatók a Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Erdély, Partium, Kárpátalja, Felvidék különleges ízvilágú, helyi termékeit, valamint találkozhattak a ma már alig ismert régi mesterségekkel is.

Becze István harmadszor kísérte el a székelyföldi termelőket a rendezvényre. „Nem vagyunk rossz helyzetben. Nagyon jók a lehetőségek, sok munkával biztos jövőt lehet teremteni azon az egy millió hektár területen, amelynek a művelése megélhetést jelent számunkra, és ennek nagyon fontos szerepe van a nemzeti identitásunk megőrzésében is” – mondta.

Hozzátette: szervezetként a jelenlegi legfontosabb céljuknak a prémium minőségű alapanyagaik minél teljesebb feldolgozását tartják, amihez már a három magyar lakta megye összefogásával létrehozott Székely termék védjegy és az Agrárminisztérium támogatásával létrejött székelyföldi falugazdászhálózat szakmai támogatása is hozzájárul. Mivel Romániában nem működik hasonló tanácsadói hálózat, a megléte óriási előny a határon túli magyar gazdálkodók számára.

Az egyesület otthon van az európai uniós pályázati támogatások lehívásában, kiemelten a rövid ellátási láncok létrehozásában, amiből többet is menedzselnek a falugazdász hálózattal.

Kiemelt feladatuknak tartják a termelői együttműködések ösztönzését.

Szakmai utakat szerveznek a gazdálkodóknak Dél-Tirolba és más nyugat-európai területekre, hogy a lássák a szövetkezeti működés előnyeit, amely a támogatási pályázatokban is plusz pontszámot jelent.

„Mindenki külön termel, de közös az inputbeszerzés, a feldolgozás és az értékesítés. Arra törekszünk, hogy minél több családi gazdaságot tudjunk beszervezni az egyesületbe, amelyek kihasználhatják ezeknek az együttműködéseknek az előnyeit.

Jelenleg már 205 tagszervezetet tartunk számon Székelyföldön különféle szakágazatokban, a Bio Székelyföld Programunk keretében pedig az elmúlt három évben megduplázódott a biogazdálkodók száma. Minden 150 gazda mellé biztosítunk egy adminisztrátort, aki megkönnyíti a kötelezettségeik elvégzését. Több mint ezer regisztrált fiatal gazdánk van, akiket szakmai tanácsadással és képzések szervezésével támogatunk. Több, mint harmaduk felsőfokú végzettséggel rendelkezik, ami szerintem jelzi, hogy van jövőnk.  Az európai uniós támogatások és a magyar falugazdászhálózat mellett jelentős mértékben segítik a székelyföldi gazdálkodókat a határon túli magyar önkormányzatok és önkormányzati vezetők is.”

Sikó László, a Székely Gazdaszervezetek Egyesületének a falugazdásza negyedik alkalommal vett részt az OMÉK-on. Nagyon büszke rá, hogy idén több mint negyven termelő több mint ezer termékét állították ki Hargita, Kovászna és Maros megyéből.

„Az erős pontokat, a legjobb dolgokat szeretnénk megmutatni, hiszen az egész Kárpát-medence jelen van ezen az eseményen, és mindenki szívét-lelkét beleteszi”

– fogalmazott Kovács Szabolcs, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület szervezeti vezetője. Mint mondta, sok termelő, akikkel együtt vett részt a kiállításon, további eseményekre, fesztiválokra, vásárokra kapott meghívást.

Kovács Szabolcs, a Partium Vidékfejlesztéséért és Mezőgazdaságáért Egyesület szervezeti vezetője Sikó Lászlóval

Kiemelte a partiumi borászatot, amely nagyon jó adottságokkal rendelkezik, amik szerinte még nincsenek megfelelően kihasználva, de mint mondta, büszkék a gyümölcs-, a zöldség- és dinnyetermesztésükre, a pálinkájukra, és a „nagykultúrákban” vagyis a szántóföldi növénytermesztésben is nagyon jó eredményeket érnek el gazdálkodóik. Az állattenyésztésben azok a legsikeresebbek, akik feldolgozással is foglalkoznak.

Ilyen az OMÉK-on is nagy sikerrel bemutatott Schöntal Innovative Szövetkezet, amely 300-as limousine állománya gondozása mellett saját vágóhidat és feldolgozóüzemet is működtet a román-magyar határ közelében fekvő, sváb lakosságú faluban, Csanáloson.

Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke:”Szeretnénk megmutatni, hogy mik azok a termékek, amiket érdemes keresni, ha valaki látogatóba, turistaként érkezne hozzánk.”

2013-ban járt először az OMÉK-on Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke.

Akkor még csak néhány négyzetméteres standot rendeztek be, de a bemutatkozásukat folyamatosan fejlesztették, bővítették, így idén elérték a 100 négyzetmétert.

Helyi kézműves termékeket, feldolgozott élelmiszereket és elsődleges mezőgazdasági termékeket – például fokhagymát és pirospaprikát – hoztak, és természetesen nem maradtak otthon a kiváló borok és pálinkák sem, amik nélkül el sem lehet képzelni Vajdaságot és Bácskát. Részt vett a bemutatóban Nagy Imre ciroksöprű- készítő mester is, akit idén kitüntetéssel ismert el Nagy István agrárminiszter a kézműves hagyományok ápolásáért.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: