0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 22.

Csökkenő fogyasztás, emelkedő költségek: közösen kell lépni a hazai tejért

A költségek emelkedése várhatóan a tejtermelésben és -feldolgozásban sem áll meg. Nőni fog az útdíj, a kiterjesztett gyártói felelősség (EPR) díja, a minimálbér, és iparági információk szerint a víz és a szennyvízkezelés is drágul.
Az ágazati szereplőknek jelentős lépéseket kellene tenniük az import megállítása és a versenyképességük megőrzése, növelése érdekében

Mindezeket be kellene építeni a termelési árakba, ami a jelenlegi vásárlóképes hazai kereslet mellett igen kérdéses. Ugyanakkor az ágazati szereplőknek jelentős lépéseket kellene tenniük az import megállítása és a versenyképességük megőrzése, növelése érdekében. Egyebek mellett ezekről beszélt Istvánfalvi Miklós, a Tej Terméktanács társelnöke a szervezet XII. Tejágazati Konferenciáján.

Kitért arra is, hogy

nemcsak a kereskedőknek, hanem a feldolgozóknak és a termelőknek is az az érdekük, hogy minél előbb megszűnjön a kötelező akciózás.

Mint mondta, az intézkedés torzítja a piacot, és a rosszabb kereskedői pozícióból rosszabb feldolgozói, valamint termelői pozíció következik.

Istvánfalvi Miklós (balról a harmadik) a tej- és tejtermékfogyasztást ösztönző országos kampány megnyitóján 2020-ban

A Tej Terméktanács működése jelentősen változott az elmúlt fél évben. Módosult az alapszabály, és új elnökséget választottak szeptemberben, amelyben három egyenrangú társelnök képviseli a tejtermelők, a -feldolgozók, illetve a -kereskedők érdekeit.

A tavalyi áremelkedés után idén visszarendeződés kezdődött, majd szeptemberben megállt a termelői árak csökkenése. Akinek tavaly nem volt szerződése, jól járt, de mostanra fordult a kocka: március végére a termelői oldalon vált kellemetlenné a keresletkínálat-viszony.

A szereplők tájékozódását nagyban segítheti a tejtermek.hu oldalon megosztott számos információ, amely az Agrárközgazdasági Intézettől, nemzetközi elemzésekből és a terméktanács saját adatgyűjtéséből származik.

Illusztráció

A hazai nyerstej beltartalma sokat javult az elmúlt 3 évben, de ezt egyelőre nem tükrözi az ára. Jelenleg ugyanis a 21-23. legalacsonyabb az EU-ban, miközben a fehérjetartalom a 16-20., a zsírtartalom pedig a 19-20. helyen áll.

A terméktanács szerint az átvételi árban is 2-3 hellyel előrébb kellene sorolni a magyar tejet. Ugyanakkor jelentős előny, hogy a telepenként termelt mennyiség kiugróan magas.

A termelők érdeke, hogy hosszútávú szerződéseket kössenek a feldolgozókkal, nemzetközi trendeken nyugvó árképletekkel. Jelenleg nem ez a helyzet. A tejzsír elszámolása 2100 és 655 forint, a fehérjéé pedig 2400 és 1000 forint között mozog kilónként, ami túl nagy kilengés. A feldolgozóknak minden esetben meg kell fizetniük a kívánt beltartalmi értékeket.

Az infláció okozta keresletcsökkenés uniós szinten túlkínálathoz vezetett, amely csak most kezd kisimulni a termelés enyhe visszaesésével.

A terméktanács szerint nem kedvező, hogy növekszik a hazai nyerstej exportja. Ha ugyanis a feldolgozók nem akarják vagy nem tudják megfizetni, megtalálja az útját a külpiacok felé.

Az elmúlt tíz év szakmai erőfeszítései azonban éppen arra irányultak, hogy a tej minél nagyobb mértékben késztermékként hagyja el az országot.

Jelenleg azonban ez a trend megfordulni látszik.

A hazai nyerstej beltartalma sokat javult az elmúlt 3 évben, de ezt az ára egyelőre nem tükrözi

Nem jó jel, hogy az utóbbi 2 évben 4 százalékkal csökkent a hazai termelés. Az árak stabilizálódása mellett kiegyensúlyozott piaci viszonyokra van szükség, amit leginkább a hosszú távú, egy-két évre szóló szerződések biztosíthatnak.

Az elmúlt időszakban jelentősen csökkent a késztermékek belföldi értékesítése, vajból például 14 százalékkal vásároltak kevesebbet, de a trappista sajt esetében sikerült egy százalékra mérsékelni a fogyasztás korábbi, ennél sokkal durvább visszaesését.

Az elmúlt 10 hónapban a nyerstej átadási átlagára 30 százalékkal, az UHT-é hasonlóan, míg a túróé 18, a tejfölé 19, a trappista sajté pedig 43 százalékkal lett kevesebb.

A bolti árak változása ehhez képest vegyes képet mutat, de a trappista esetében még jelentősebb volt az árcsökkenés.

A termelői oldal számíthat a támogatásokra, amelyek közül az átmeneti nemzeti támogatás (ÁNT) kifizetésére év végéig van ígéret.

A beruházási pályázatok kiírása március körül várható, ami azt jelenti, hogy legkorábban év végén indulhatnak el a fejlesztések. A terméktanács szeretne minél inkább siettetni ezt, a technológiai megújulás ugyanis sürgős. A munkaerőhiány és az energiaköltségek növekedése a termékpálya mindhárom oldalának versenyképességét erodálja.

Istvánfalvi Miklós kitért az iskolatej-program problémáira is. Mint mondta, a kisebb termelők nem mindig tudják érvényesíteni a költségnövekményüket, az iskolatej mennyisége csökken, amin a kormányzattal közös fellépéssel kellene segíteni.

Hozzátette: mindenkinek elemi érdeke a tejtermékek további áremelkedésének a tompítása, aminek komoly eszköze lehetne a további áfacsökkentés. A túrórudi esetében hozott intézkedéstől nem várható jelentős piaci hatás.

A következő időszak legfontosabb feladatai között a kiegyensúlyozott, kereslet-kínálaton alapuló termelői-feldolgozói kapcsolatokat és a megfelelő árpozíciót előérő szerződéseket emelte ki.

Mint mondta, enélkül tovább nőhet a nyerstej kivitele. A termékpálya közös érdeke a gazdaságos és életképes tejtermelés, mert a többi ágazati szereplő is ebből tud megélni. Az elmúlt 10-12 év sok közös eredménye veszélybe került a jelenlegi nehéz piaci helyzetben, ezért még inkább össze kell dolgozni és növelni a belső fogyasztást az elért piaci pozíciók megőrzése érdekében.

A tejzsír elszámolása 2100 és 655 forint, a fehérjéé pedig 2400 és 1000 forint között mozog kilónként, ami túl nagy kilengés
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: