0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 22.

7 tipp arra, hogyan maradjunk egészségesek az ünnepek alatt is

Az év legvarázslatosabb időszaka könnyen a leginkább idegtépővé, kimerítővé válhat. Ha elkezdjük érezni magunkon az ünnepi stressz első jeleit, itt az idő lelassítani! Ebben pedig nagy segítséget nyújthat az egészséges szokások kialakítása.

Ünnepi vacsorák, Mikulás csokik, karácsony, Szilveszter… Az egészséges rutin fenntartása ilyenkor még azoknak is feladhatja a leckét, akik az év többi részében egészséges életmódot folytatnak. Habár ezek az alkalmak jelentősen eltérnek a hétköznapok mókuskerekétől, és lehet, hogy ilyenkor szeretnénk kicsit elengedni magunkat, érdemes megfogadni a Clean Plates tippjeit, melyek segítségével az ünnepek alatt is támogathatjuk testi és lelki egészségünket.

Ne feledkezzünk meg az alvásról
Legyen prioritás a minőségi alvás (Fotó: pixabay)

Karácsonykor úgy érezhetjük, a teendőink listája végtelen, az előkészületek, a takarítás akár éjszakába nyúlóan is eltarthat, csakúgy, mint a jóval kellemesebb esti filmmaraton.

De ha nem alusszuk ki magunkat, ha nem pihenünk 7-9 órát ezeken a napokon is, akkor másnap enerváltan ülünk majd az ünnepi asztalnál.

Ezáltal pedig könnyebben ingerlékennyé válunk, és nem tudjuk kiélvezni a szeretteinkkel töltött időt. Így aztán elengedhetetlen, hogy ilyenkor is fektessünk kellő hangsúlyt a megfelelő alvásra.

Pótoljuk a folyadékot
Gyógyteával kellemesen vihetünk be folyadékot télen is (Fotó: pixabay)

A tél beköszöntével hajlamosabbak vagyunk megfeledkezni a kellő folyadékbevitelről, hiszen ilyenkor kevésbé vagyunk szomjasak, mint a nyári hőségben.

Viszont ha nem iszunk eleget, az hangulatunkra is rányomhatja a bélyeget.

Ezért aztán a karácsonyi lakoma alatt se feledkezzünk meg a folyadékpótlásról, mindig vigyünk be elég vizet a szervezetünkbe, együnk friss gyümölcsöket, zöldségeket, leveseket is a finomságok mellett!

Iktassuk be a testmozgást
A közös korcsolyázás jó élmény lehet karácsonykor is (Fotó: pixabay)

Egy amerikai felmérés alapján azok, akik rutinszerűen heti 3-4 napot sportolnak, nyáron mozognak a legtöbbet, míg a decembert hajlamosabbak mozgásszegényen tölteni.

Pedig az aktív életmód fenntartása az ünnepi időszak alatt jóval többet ad, mint a fizikumunk megőrzése. A sport ugyanis segít levezetni a stresszt, csökkenti a szorongást és szellemileg is felfrissít.

A pihenés mellett igyekezzünk mozgást is csempészni az ünnepekbe: nem kell semmi drasztikusra gondolni, már az is jót tesz, ha az összejövetelekkor evés után egy kis közös korcsolyázást is beiktatunk.

Együnk sok gyümölcsöt, zöldséget
A citrusok számos könnyed ünnepi desszert alapját képezhetik (Fotó: pixabay)

Télen legtöbben nem könnyed, friss salátát választunk ebéd gyanánt, ahogy azt a nyári melegben tennénk. Ilyenkor jobban kívánjuk a kalóriadús ételeket, és az ünnepi asztalra is zsíros, szénhidrátban gazdag ételek szoktak kerülni. Ám ez nem jelenti azt, hogy indokolt lenne teljes mértékben kiiktatni a friss, vitamindús élelmiszereket az étkezéseinkből!

Fogyasszunk ilyenkor is gyümölcsöket, zöldségeket: citrusokat, almát, kelbimbót, sütőtököt, brokkolit, karfiolt. Ezek segítségével ráadásul remek főételeket, desszerteket is varázsolhatunk az ünnepi asztalra.

A bennük rejlő vitaminok, ásványi anyagok pedig támogatják immunrendszerünket, ezáltal segítenek legyőzni a vírusokat, megelőzve, hogy az ünnepeket náthásan töltsük. A rostok pedig hozzájárulnak az emésztéshez, a vércukorszint stabilizálásához, melyre a napokig tartó falatozások során különösen szükség van.

Forrás: cleanplates.com

Magazin ajánló: