Talán meglepő lehet, hogy a goji, másnéven farkasbogyó a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, éppúgy mint a paradicsom vagy a padlizsán – írja a BBC goodfood.

A piros bogyók rendkívül magas tápanyagtartalommal bírnak, magas a C-vitamin, vas-, flavonoid- valamint antioxidánstartalmuk, kifejezetten gazdagok béta-karotinban és zeaxantinban.
Száz gramm goji bogyó 49 gramm szénhidrátot, 13 gramm fehérjét és ugyanennyi rostot tartalmaz, zsírtartalma elenyésző.
Számos módon segíti testünk jóllétét, lássuk, melyek a legfontosabb egészségtámogató hatásai!
Segít megőrizni fiatalságunkat

A goji bogyó kitűnő antioxidánsforrás. Az antioxidánsok pedig segítik megakadályozni a szabadgyökök sejtkárosító hatásait. Ezáltal nem csak a betegségeket tartják távol, de még fiatalságunk megőrzését is elősegítik.
Erősíti az immunrendszert
A zeaxantin immunerősítő hatással is bír, illetve a gyümölcs C-vitamintartalma is segítségünkre lehet elkerülni a téllel járó náthás megbetegedést.
Támogatja a szem egészségét
Mindemellett a zeaxantin híres látásunk támogatásáról is. Segíthet csökkenteni a retinopátia kockázatát valamint elkerülni a korral járó látásromlást is.
Jó tesz a szívnek

A goji bogyó hosszútávú fogyasztásával bizonyítottan csökkenthető az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintje, ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata.
Növeli a termékenységet
A hagyományos kínai orvoslás a goji bogyót termékenységnövelő hatása miatt is alkalmazza. Ezt néhány nyugati kutatás a növény reproduktív hormonokra kifejtett jótékony hatásával támasztotta alá.
Stabilan tartja a vércukorszintet
Tudósok igazolták, hogy a goji bogyó segíthet egyensúlyban tartani a vér inzulin- és glükózszintjét, ennélfogva cukorbetegséggel küzdők étrendjét is képezheti.

Lehetséges rizikói
Számos gyógynövényhez hasonlóan nem szedhető együtt bizonyos gyógyszerekkel, legfőképp a warfarin véralvadásgátlóval.
Emellett várandós vagy szoptató nők is kerüljék a gyümölcsöt.
