0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 18.

Ezért fogyasszunk farkasbogyót

A goji bogyó az Ázsiában őshonos közönséges ördögcérna cserje aprócska, piros színű termése. Ízvilága enyhén savanykás, a vörös áfonyáéhoz hasonló. Az egyre népszerűbbé váló szuperélelmiszer egészségre kedvező hatásairól valójában már régóta ismert.

Talán meglepő lehet, hogy a goji, másnéven farkasbogyó a burgonyafélék (Solanaceae) családjába tartozik, éppúgy mint a paradicsom vagy a padlizsán – írja a BBC goodfood.

Az açaí-tál kedvelt alapanyaga (Fotó: pixabay)

A piros bogyók rendkívül magas tápanyagtartalommal bírnak, magas a C-vitamin, vas-, flavonoid- valamint antioxidánstartalmuk, kifejezetten gazdagok béta-karotinban és zeaxantinban.

Leginkább aszalva fogyasztjuk őket, így pedig számos egészséges finomság részét képezhetik: tehetjük müzlibe, süteménybe, de akár smoothieba is.

Száz gramm goji bogyó 49 gramm szénhidrátot, 13 gramm fehérjét és ugyanennyi rostot tartalmaz, zsírtartalma elenyésző.

Számos módon segíti testünk jóllétét, lássuk, melyek a legfontosabb egészségtámogató hatásai!

Segít megőrizni fiatalságunkat

Kis mennyiségben is kedvező hatással bír (Fotó: pixabay)

A goji bogyó kitűnő antioxidánsforrás. Az antioxidánsok pedig segítik megakadályozni a szabadgyökök sejtkárosító hatásait. Ezáltal nem csak a betegségeket tartják távol, de még fiatalságunk megőrzését is elősegítik.

A farkasbogyóban legnagyobb mennyiségben jelen lévő antioxidáns a zeaxantin, ez adja a bogyók jellegzetes, élénkpiros színét is.

Erősíti az immunrendszert

A zeaxantin immunerősítő hatással is bír, illetve a gyümölcs C-vitamintartalma is segítségünkre lehet elkerülni a téllel járó náthás megbetegedést.

Támogatja a szem egészségét

Mindemellett a zeaxantin híres látásunk támogatásáról is. Segíthet csökkenteni a retinopátia kockázatát valamint elkerülni a korral járó látásromlást is.

A goji bogyóban lévő antioxidánsok védik a szemet, segítenek szűrni a káros kékfényt.

Jó tesz a szívnek

Fogyasszuk gyümölcsökkel, zabkásával (Fotó: pixabay)

A goji bogyó hosszútávú fogyasztásával bizonyítottan csökkenthető az LDL-koleszterin (alacsony sűrűségű lipoprotein) szintje, ezáltal a szív-és érrendszeri megbetegedések kockázata.

Egy kutatás arra is rávilágított, a farkasbogyó poliszacharidjei kordában tarthatják a vérnyomásszintet, így támogatva a szív egészségét.

Növeli a termékenységet

A hagyományos kínai orvoslás a goji bogyót termékenységnövelő hatása miatt is alkalmazza. Ezt néhány nyugati kutatás a növény reproduktív hormonokra kifejtett jótékony hatásával támasztotta alá.

Stabilan tartja a vércukorszintet

Tudósok igazolták, hogy a goji bogyó segíthet egyensúlyban tartani a vér inzulin- és glükózszintjét, ennélfogva cukorbetegséggel küzdők étrendjét is képezheti.

Próbáljuk ki, hogy egy marék aszalt goji bogyót forró vízbe teszünk! 5-10 perc áztatás után a folyadék teaként fogyasztható, a bogyók pedig kellemes állagúak lesznek.
Hidegen vagy melegen is fogyasztható a gojitea (Fotó: pixabay)

Lehetséges rizikói

Számos gyógynövényhez hasonlóan nem szedhető együtt bizonyos gyógyszerekkel, legfőképp a warfarin véralvadásgátlóval.

Az orvosok semmiképp nem ajánlják fogyasztását azoknak, akik véralvadásgátlót szednek, valamint akiknek diabéteszre vagy magas vérnyomásra írt fel gyógyszert a kezelőorvosa.

Emellett várandós vagy szoptató nők is kerüljék a gyümölcsöt.

Télen kifejezetten hasznos beépíteni étkezésünkbe, hogy elkerüljük a betegségeket (Fotó: pixabay)
Forrás: bbcgoodfood.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.