0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Változatlan a nemzetközi élelmiszerkosár ára

Stabil maradt a globális terményárakat összesítő mutató novemberben, mivel a gabonafélék alacsonyabb árát a növényi olajok drágulása ellensúlyozta – olvasható az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) közleményében.

Ezzel a FAO élelmiszerár-index megmaradt az októberi szintjén, ám éves viszonylatban 10,7 százalékot csökkent.

A gabonafélék árindexe 3,0 százalékkal nőtt október óta miután a szemestermények ára – élen a kukoricával – 5,6 százalékkal és a búzáé 2,4 százalékkal esett. A rizsfélék árindexe stabil maradt a különböző piacok egymással ellentétes ármozgásainak hatására.

Eközben a növényi olajok árindexe 3,4 százalékkal emelkedett októberhez képest. A pálmaolaj nemzetközi piaci ára 6 százalékkal erősödött novemberben a főbb importőr országok élénkülő kereslete és a főbb termelők szezonálisan kisebb kibocsátása nyomán. A napraforgóolaj ára is nőtt valamelyest, míg a szójáé és a repcéé csökkent.

A tejtermékek összességében 2,2 százalékkal drágultak, a vaj és a sovány tejpor iránti megnövekedett ázsiai és az ünnepek okán a nyugat-európai kereslet miatt.

A cukor árindexe 1,4 százalékkal emelkedett, így már 41,1 százalékkal szárnyalja túl az egy évvel korábbi szintjét. A mozgás fő oka a globális készletek körüli aggodalmakban keresendő, mivel a termelési kilátások romlottak a fő termelő Thaiföldön és Indiában az El Niño okozta száraz időjárási körülmények miatt.

A húsfélék árindexe 0,4 százalékkal bár, de csökkent októberhez képest, tükrözve a baromfi-, sertés- és szarvasmarhahús bőséges készletei miatti árcsökkenését.

A FAO szakértői tovább emelték a gabonakibocsátás várható mennyiségét a ma megjelent Gabonakészletek és -igények gyorsjelentésben. A globális gabonatermelés 2023-ban elérheti a 2 823 millió tonnát, ami az előző évhez képest 0,9%-os növekedést jelentene és a 2021-es rekordot is 10,3 millió tonnával haladná meg.

Felfelé korrigálták az orosz búzatermésre és a török és amerikai kukoricatermésre vonatkozó becsült adatokat, míg az argentin és brazil kukoricakibocsátást valamelyest kisebbre várják. Közben szintén mérsékelték az Európai Unió és Mexikó kukoricatermelésére vonatkozó előzetes becsléseket. A globális rizstermelés a 2023–24-es szezonban 0,8 százalékkal bővülhet.

Forrás: Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO)

Magazin ajánló: