0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 10.

A cikóriahajtatás

A cikóriát elsősorban kávépótlóként ismerjük, az utóbbi időben téli zöldségként is terjed a fogyasztása. Belga cikóriának is hívják ezeket a szép fehér, hatalmas rügynek kinéző, jellegzetes ízű, enyhén kesernyés, ropogós fejeket.

Évszázadok óta termesztett növény a cikória, különböző változatokban használják, de mindegyik a hazánkban is őshonos katángkóró rokona. Pótkávét a gyökeréből készítenek, erre a Chicorium intybus ssp. sativum alkalmas, míg a leveléért, illetve a hajtásáért nevelt növényeket további csoportokra osztják.

Ter­mesztett változata az endíviasaláta és a lilásvörös radikkió, kemény, ropogós, borsos ízű, enyhén kesernyés levelekkel, az olasz konyha egyik kedves zöldsége.
Salátaként fogyasztott közeli rokona a radikkió

A hajtatott cikória segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, kalciumot, foszfort, vasat, cinket, B-,C- és K-vitamint tartalmaz. A benne található inulin kedvező hatású a bélflórára, szabályozza a vércukorszintet és segíti a zsírbontást. Sokféleképpen elkészíthetjük ezt a különleges ízű zöldségfélét.

A cikória kétéves növény, első évben erős, vastag karógyökeret és tőlevélrózsát fejleszt, a második évben virágzik és hoz termést.
Itthon még nem tartozik a közismert zöldségek közé

Hosszúkás, szeldelt, enyhén fogazott hegyű levelei rozettaszerűen fejlődnek, a pitypanglevélhez hasonlítanak, hosszuk elérheti a 35 cm-t. Virágszára egy méter magasra nő és 3-4 cm-es, mutatós kék fészkes virágok nyílnak rajta júniustól szeptemberig. Magján nincs olyan repítőkészülék, mint a pitypangon, sokáig megőrzi csírázóképességét.

Tőlevelei a gyermekláncfűéhez hasonlítanak

Tekintettel arra, hogy egy erős gyomnövénnyel áll rokonságban, nem meglepő, hogy könnyen termeszthető és alig van betegsége, kártevője.

A hazai klímát jól viseli, nem fagyérzékeny, termesztésére csak a nagy meleg van hátrányos hatással. Fejlődésére legkedvezőbb a 20-24 °C.

Először a hajtatásra alkalmas karógyökér megtermesztése a feladat. Ahhoz, hogy erős, nem elágazó és mélyre hatoló gyökeret fejlesszen, mélyen fellazított, laza vagy legföljebb középkötött, morzsalékos talajra van szükség. Vetés előtt elég komposztot keverni a talajba, nitrogénre általában nincs szükség, mert az csak a levélnövekedést serkentené, elvonva az energiát a gyökér fejlődésétől. A tavaszi fagyok elmúltával vethetjük nyár elejéig.

Azt kell számításba vennünk, hogy a kellő méretű gyökerek kifejlődéséhez 80-110 napra van szüksége, még az őszi fagyok beállta előtt.

Érdemes olyan helyet keresni a számára, ahol délután már félárnyékos a terület, mert a nyári hőség gátolja a fejlődését.

Vastag, erős gyökereket hajtassunk

Fajtától függően 40-60 cm sortávolságra és 10-15 cm tőtávolságra, 1-2 cm mélyre vessük a magokat. Érdemes többet vetni, hogy a sorban kiválaszthassuk az erősebb töveket, a többit egyeljük ki. Gyorsan csírázik, hamar tudunk válogatni a kikelt növények közt. A zavartalan fejlődéshez egyenletes vízellátásra van szüksége, ezért a sorokat érdemes mulccsal, szalmával takarni. Inkább ritkábban és nagy vízadagokkal öntözzük, mert ha csak a fölső talajréteget tartjuk nedvesen, a gyökér is a felszínhez közel marad.

Általánosságban úgy kezeljük, mint a gyökérzöldségeket.

Ősszel, szeptember-októberben szedjük fel a gyökereket. Akkor érik el a kellő fejlettséget, ha a talajszintnél legalább 3-4 cm az átmérőjük. Óvatosan, ásóvillával emeljük ki a gyökereket, hogy ne sérüljenek, mert akkor nem alkalmasak hajtatásra. Ezek sem vesznek kárba, cikóriakávé készítésére még alkalmasak. Tisztítsuk meg a földtől, vágjuk le az elágazó gyökérszálakat és a levélkoronát is úgy, hogy 2-3 cm maradjon belőle.

A hajtatás előtt hidegkezelésre van szükség, ami azt jelenti, hogy egy hónapon át 0 és 3 °C között tároljuk a gyökereket.
Mélyen fellazított talajba vessük a magot, a kikelt állományt
tartsuk gyommentesen

Ezután válogassuk és vastagság szerint osztályozzuk a gyökereket, hogy egyenletes növekedésű legyen az állomány.

Vágjuk egyformán 20-25 cm hosszúra a hajtatásra alkalmasakat.

Legegyszerűbb nagy, körülbelül 20 literes konténerben, vödörben hajtatni, ehhez félig töltsük meg a vödröt komposzt és homok egy-egy arányú keverékével, locsoljuk be, és szorosan állítsuk bele a gyökereket, majd töltsük föl az egészet a földkeverékkel. Fekete fóliával takarjuk le a vödröt és ügyeljünk rá, hogy nem érheti fény a fejlődő hajtást, mert akkor keserű lesz. A fóliatakarással a nedvességet is jobban megőrizzük a termesztőközegben.

Rendszeresen ellenőrizzük az állományt, és ha nem érezzük nedvesnek a fölső néhány cm-es réteget, locsoljuk meg. Túlöntözni sem szabad, úgyhogy a vízellátás kritikus pontja a cikóriatermesztésnek.
Egy hónap alatt szedhető a cikória, ha 20 °C-on hajtatjuk

Hajtatásra 10-20 °C-os helyiség alkalmas. Általában 20 °C körüli hőmérsékleten 3-4 hét után szedhető a termés, amikor a hajtások teljesen kifejlődtek, de még nem nyíltak szét. Emeljük ki a gyökereket és vágjuk le róluk a hajtást egy kevés gyökérrészt meghagyva, hogy összetartsa a leveleket. Egy jól fejlett hajtás súlya 80-150 gramm. Lehetőleg szedés után se érje fény.

Tárolni körülbelül egy hétig lehet 3-4 °C-on, 90-95%-os páratartalom mellett.
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: