0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Panyolium, az ínyencek ízvilága

Európa szívében, Magyarország észak-keleti sarkában van egy különleges térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adnak az úgynevezett „ártéri dzsungelgyümölcsösök”.

Miközben a termőtalaj életre kel, gyógynövényekből készült főzetekkel, biológiai növénykondícionálókkal erősítjük növényeink immunrendszerét, hogy saját erejükből is meg tudjanak birkózni a betegségekkel. A termesztéstől kezdve az aszaláson, főzésen és feldolgozáson át a csomagolásig minden a Panyolium kezei között zajlik. A termékeink között megtalálható egyebek között aszalt gyümölcs, aszalt gyümölcsből készült tea és lekvár. A Panyolium életében, működésében egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció – fogalmaz Mórucz István.

Panyolium ízkönyv

– A hagyományok a gyerekkoromtól fontos szerepet játszottak az életemben. Néptáncos közegben nőttem fel, szeretem a népzenét, a régi, jól bevált módszerekhez pedig a szilva feldolgozásakor is ragaszkodunk: az aszaláshoz fűzfavesszőből készített kasokat használunk, a lekvár egy nap és egy éjszaka készül, és a magozást sem bízzuk gépekre. Bárhol járunk a világban, „Panyolium-szűrő” van a szemünkön, azt nézzük, mit tudnánk beépíteni a munkánkba, így születnek az új termékeink is.

A szilva mellett almát, meggyet, körtét is aszalnak, a legfontosabb szempont ezek tekintetében is a kiváló minőség – mondja Mórucz István, aki vallja: a titok az előbbiek mellett a friss alapanyag és a kézműves feldolgozás.

Elárulta: már akkor is nagyon sok időt és pénzt invesztáltak a Panyoliumba, amikor még nem tudták, hogy a termékeikre lesz-e kereslet. Nagy bátorság kellett ehhez, de a folyamatosan növekvő ismertségük és az igénybe vett támogatások olyan lendületet adtak a cégnek, hogy már külföldön is jól cseng a nevük. Törést szerencsére a Covid-járvány sem okozott számukra.

– Azt mondhatom, hogy a pandémia az életünkben egy nagyon nyugodt időszak volt, nem éltük meg bezártságként, hiszen itt lehetett sétálni, kirándulni. Tudtunk termékeket fejleszteni, kóstolni, kísérletezni, a webshop beindult, volt időnk a megrendeléseket kielégíteni.

A munka azóta is folyamatos. Mórucz István elmondta, hogy

a kísérletezéssel nem álltak le, az új terület, amellyel foglalkoznak, a liofilizálás. Gyümölcsök mellett a paradicsom, cékla tulajdonságait is vizsgálják, termék formában is elérhetőek lesznek ezek az újítások.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magyar Mezőgazdaság