0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Panyolium, az ínyencek ízvilága

Európa szívében, Magyarország észak-keleti sarkában van egy különleges térség, ahol három folyó ölelésében bőséges termést adnak az úgynevezett „ártéri dzsungelgyümölcsösök”.

Az itt termő, utánozhatatlan zamatú „Nemtudom” szilva, a kissé savanykás cigánymeggy, a világszerte ismert vilmoskörte biztosítja a Panyolium termékeinek jellegzetes karakterét. Őshonos itt a különleges milotai dió, mely számos termékükben felbukkan.

Mórucz István: a Panyolium működésében egyszerre van jelen a hagyomány és az innováció

– A filozófiánk lényege, hogy kizárólag kiváló minőségű, friss alapanyagokból, kézműves jelleggel dolgozunk.

Minden egyes termékünk természetes hozzávalókban, rostokban és antioxidánsokban gazdag, ugyanakkor kalóriaszegény, így széles körben népszerű. Tartósítószert, mesterséges színezőanyagot és hozzáadott cukrot nem alkalmazunk.

A Panyolium egy olyan ízvilágot szeretne nyújtani az ínyencségekre fogékony vásárlóknak, amivel korábban nem találkoztak – adott rövid áttekintést tevékenységükről, termékeik tulajdonságairól Mórucz István, aki feleségével, Mórucz-Kiss Klárával együtt készíti a termékeket és vezeti a céget.

Elárulta, a Panyolium története a régmúltra nyúlik vissza. István dédapja, Mórucz József 1909-ben hajóval érkezett meg Kömörőből az ígéret földjére, New Yorkba. Nehéz kétkezi munkával, favágással kereste a kenyerét, ebből tartotta el magát, és otthon maradt, távol lévő családját. Öt évvel később aztán hazatért, és az Amerikában megszerzett javakból termőföldet vásárolt.

Tulajdonképpen ezzel alapozta meg a Panyoliumot, ami ma, több mint száz esztendő elteltével már nemcsak a dédunokájának, Mórucz Istvánnak és családjának biztosít megélhetést, hanem a környékbelieknek is munkát ad.

Ők kiváló minőségű alapanyagokkal járulnak hozzá ahhoz, hogy a Panyolán működő manufaktúra egyedi ízvilágú termékeket készíthessen.

– A dédapámék kilenc gyermeket neveltek, az apai nagyapám volt az, akitől örököltem a termőföld szeretetét, amiért ennyi idő elteltével is nagy köszönet jár. Az első gyümölcsöst pedig az édesapám vette – tette hozzá, megjegyezve: sok mindennel nem rendelkeztek, akkor még csak szilvafáik voltak. A sajátos mikroklímának köszönhetően az utánozhatatlan zamatú „Nemtudom” szilva mindig is fontos szerepet töltött be a térségben élők mindennapjaiban, a gyümölcsből készült lekvár pedig a 20. század első felében Európa-szerte ismert és közkedvelt eledel volt. A felme­nőim életét alapvetően meghatározta a föld és a mezőgazdaság, és bár én viszonylag messzire kerültem a szülőföldemtől, mindig is tudtam, hogy vissza fogok térni. Ez így is történt.

A manufaktúránk a saját termőföldön és a helyben termett gyümölcsöket dolgozza fel. Fáradságos munkával, természetesen gazdálkodunk, gyomirtó és rovarirtók nélkül.
Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: