0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Hagyma, te édes!

Szabadföldi áttelelő hagyma bemutatót szervezett a Bejo Zadent Magyarországon képviselő Rit-Sat Kft. A békéscsabai szakmai tanácskozást megelőzte egy területbejárás Erdei Lajos kertészetében.

Bár ilyenkor még a hagyma fajták közötti különbségek nem igazán mutatkoznak meg, ám a vájtfülűek számára a látottak is számos gondolatot, véleményt generáltak.

„Az elmúlt év óta forgalmazunk előcsíráztatott hagyma magokat, de a hagyományossal szemben nincsen olyan látványos különbség, mint például a petrezselyemnél. Ugyanakkor a tavaszi hagyma esetében sokkal egyenletesebb a kelés, ami segíti a korai gyomirtás időzítését”- fogalmazta meg tapasztalatait Benák Péter. A Rit-Sat Kft. területi képviselője az áttelelő hagymákról szólva kiemelte, a holland Bejo nemesítőház fajtái kevésbé magszárasodnak, folyamatos a magszár szelekció, ami nem minden vetőmagos cégre jellemző. A szakember hozzátette,

bár tavaly jó volt a hagyma ára, ám a sok kockázat miatt nem sokan fognak belevágni.

A házigazda Erdei Lajos hozzátette, míg korábban augusztus 20-i vetést terveztek, ma pedig már a szeptember eleje is kockázatosnak bizonyul, így Békéscsabán 2023. szeptember második felében került földbe a mag. Tapasztalata szerint sokszor a hó alatt is kikelt a hagyma, s ha nem is hozott rekordtermést, nem hagyta cserben a gazdát. Véleménye szerint legjobb tavaszi hagymát úgy termeszteni, hogy nincsen csapadék, akkor a vízpótlást tetszőlegesen öntözéssel maga állíthatja be.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: