0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 20.

Gyümölcsként növekszenek, zöldségként végzik

Számos olyan zöldséget eszünk naponta, amelyek valójában gyümölcsök – ezek között nem egy meglepőt is találunk. De mi ennek a jelentősége?

Mielőtt felsorolnánk a zöldségeket vagy gyümölcsöket, először meg kell vizsgálnunk a gyümölcs és a zöldség fogalmát. Mitől lesz valami gyümölcs, és mitől lesz valami zöldség? A szakirodalom szerint botanikailag a gyümölcs a növény húsos termése, ami körül veszi a magot, egy virág megtermékenyül és ebből fejlődik ki a termés, a gyümölcs. A zöldség a növény bármely ehető része, például szára, levele, hagymája, gyökere.

A botanikai tények mellett más szempontok szerint is átrendeződhetnek ezek a kategóriák, például nézhetjük fogyasztási szempontból is.

Erre jó példa a paradicsom, ami botanikai szempontból gyümölcs, ám Amerikában bírói döntés született arról, hogy az márpedig zöldség.

Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1883-ban egy vámmentességgel kapcsolatos perben kimondta, hogy a paradicsom zöldségnek minősül, mert annak használják.

Azóta egyre több megközelítés szerint igyekszenek kategorizálni a zöldségeket és a gyümölcsöket.

Íme egy friss lista azokról a zöldségekről, melyek valójában gyümölcsök.

A felsorolást nézve a listát összeállítók a fogyasztási szokásokat vették alapul.

Zöldbab és zöldborsó

A zöldbabfőzeléket kanalazva bizonyára meg sem fordulna a fejünkben, hogy valójában gyümölcsöt eszünk. A zöldbab ugyanis tartalmazza a magokat, amelyek biztosítják a faj szaporodását. Édesnek viszont nem mondhatnánk, ezért a zöldségek között tartjuk számon és úgy is készítjük el.

Botanikai szempontból a zöldborsó is ide sorolható, bár a fiatal szemek még édesek, mégsem a gyümölcsös receptek között keressük az elkészítését.

Padlizsán

Valójában bogyós gyümölcs, bár nyersen nem igazán ennénk meg és nem alkalmas a reggeli joghurthoz és müzlihez sem, valamint eszünkbe sem jutna cukorral vagy mézzel édesíteni.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: