Mielőtt felsorolnánk a zöldségeket vagy gyümölcsöket, először meg kell vizsgálnunk a gyümölcs és a zöldség fogalmát. Mitől lesz valami gyümölcs, és mitől lesz valami zöldség? A szakirodalom szerint botanikailag a gyümölcs a növény húsos termése, ami körül veszi a magot, egy virág megtermékenyül és ebből fejlődik ki a termés, a gyümölcs. A zöldség a növény bármely ehető része, például szára, levele, hagymája, gyökere.
A botanikai tények mellett más szempontok szerint is átrendeződhetnek ezek a kategóriák, például nézhetjük fogyasztási szempontból is.
Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága 1883-ban egy vámmentességgel kapcsolatos perben kimondta, hogy a paradicsom zöldségnek minősül, mert annak használják.
Azóta egyre több megközelítés szerint igyekszenek kategorizálni a zöldségeket és a gyümölcsöket.
A felsorolást nézve a listát összeállítók a fogyasztási szokásokat vették alapul.
Zöldbab és zöldborsó
Botanikai szempontból a zöldborsó is ide sorolható, bár a fiatal szemek még édesek, mégsem a gyümölcsös receptek között keressük az elkészítését.
Padlizsán
Valójában bogyós gyümölcs, bár nyersen nem igazán ennénk meg és nem alkalmas a reggeli joghurthoz és müzlihez sem, valamint eszünkbe sem jutna cukorral vagy mézzel édesíteni.