0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 22.

Gyümölcsként növekszenek, zöldségként végzik

Számos olyan zöldséget eszünk naponta, amelyek valójában gyümölcsök – ezek között nem egy meglepőt is találunk. De mi ennek a jelentősége?

Olajbogyó

A sós lében eltett és fűszerekkel pácolt olajbogyó a saláták összetevője, vagy sajtok, sonkák mellé esszük szívesen. Nem gondolunk gyümölcsként rá, pedig  az olajfa virágából származik, amitől  technikailag gyümölcsnek számít.

Tök és cukkini

A sütőtök, akárcsak a vajtök vagy a cukkini virágból növekszenek, ez azt jelenti, hogy botanikailag  gyümölcsnek számítanak. A sütőtök kerül a legközelebb a gyümölcs fogalmához, édeskés íze miatt sütemények is készülnek belőle, bár, amikor a piacon a kosárba tesszük, nem azt gondoljuk, hogy gyümölcsöt vásárolunk. Meglepő, ugye?

Uborka

Még meglepőbb, hogy az uborka is gyümölcs, az íze alapján mindenképpen meghökkentő. Botanikailag viszont abszolút a gyümölcsök közé tartozik.

Paprika

Igen, még a legvadabb chilik is gyümölcsök. Minden paprika virágból származik, és ez azt jelenti, hogy minden paprika gyümölcsnek számít.

Paradicsom

A növény bogyós termése. Az európai gasztronómiában egyértelműen zöldségként használják.  De Kínában például édes, aszalt változata is népszerű. De nálunk is egyre ismertebbé és kedveltebbé válnak a snack paradicsomok, amelyek egyre édesebb ízben kerülnek a boltokba.

Avokádó

Sokak kedvence a guacamole, azaz a mexikói avokádókrém, amelyet fokhagymával, chilivel és egyéb fűszerekkel készítenek. Tehát sós, zöldséges étel. Emellett sok saláta értékes összetevője. Pedig a definíciója szerint gyümölcsről van szó. Igaz, semleges íze miatt édességekben is megállja a helyét.

Ezek valójában csak listák, besorolások és szokások kérdése. A lényeg az, hogy ezek a növények és termések finomak, egészségesek, bármilyen módon is készítjük el őket.
Ez is érdekelheti:
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: