0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 28.

Budafa, ahol nem csak a zalai agyag marasztal

Mintha mediterrán területen járnánk, még akkor is, ha napjainkban a lombos fák vannak túlsúlyban. Kistolmács, Kiscsehi és Bázakerettye határában a Budafai Arborétum erdő az erdőben, izgalmas látvány.

Tormafölde határában igazi „őskövületre”, a Vétyemi Ősbükkösre bukkanunk. Az ezüstös törzsű fák mérete tiszteletet parancsol. A Zalaerdő Zrt. kezelésében lévő Kistolmácsi-tó partján horgásztanya várja a horgászat szerelmeseit.

A közelben fut az ország leghosszabb, több mint 100 kilométeres keskeny nyomtávú vasútvonala. Pályáját az elmúlt évben egy kilométerrel meghosszabbították, egészen Kistolmácsig, így a személyszállításra alkalmas vonal 33 kilométeres. Az erdei vasút a teherszállításban szerzett múlhatatlan érdemeket, neki köszönhetően esős időben sem gátolta a munkát az embert és gépeket marasztaló zalai agyag.

Zalaerdő Zrt. turizmus
Fotó: Varga György

Bár a személyszállítás csak április végétől szeptember végéig tart, szezonon kívül is vannak előre meghirdetett járatok. Ilyen a Márton-napi vagy a Mikulás-járat, vonatozás a szarvasbőgés idején, és ezeken kívül bármikor kibérelheti a vonatot egy nagyobb társaság. Ma a göcseji dombok között, Lentitől Kistolmácsig vezet a nyomvonal. Változatos a táj, bőven van lehetőség menet közben szemlélődni.

A beton metamorfózisa

A 20. század építészetét alapvetően megváltoztatta a beton, ám azt senki nem gondolta volna, hogy az építészeten túl a hétköznapi használati tárgyakhoz is alkalmazzák majd. Steyer Edina kezében a formák és textúrák végeláthatatlan világa bontakozik ki belőle. Különleges anyag, nagyon kevesen nyúlnak értő módon hozzá. Kicsivel több, mint egy éve kezdett „betonozni”, mára a Zalaerdő Zrt. PR-előadója által készített dísztárgyak lakások, vadászházak meghitt kellékei.

Steyer Edina Zalaerdő Zrt.
Fotó: Kiss Gergő

„Szeretem a letisztult formákat, a skandináv stílust, és a beton ezt adja. Különleges, mert lehet színes dolgokat is készíteni belőle.” Merev anyagnak ismerjük a betont, ám tárgyaiban ott vibrál a játékosság, az ornamentika, át lehet varázsolni, kedvessé tenni, könnyen formálható, olyan trükkök rejlenek benne, amiket nem is gondolnánk.

„Szerencsésnek érzem magam, amikor ismerem a megrendelőt, és tudom, mit szeret, milyen színek állnak közel hozzá. Legyen az finom púder, élénk vagy metál. Megesett, hogy az egészet feketére festettem, és utána vittem fel rá csillogó füstfóliát, ami eleganciát kölcsönzött. De sokszor meghagyom a beton eredeti színét” – jegyezte meg. Vázák, tálkák, faliképek, apró figurák, karácsony közeledtével fenyőfa születik az alkotó keze alatt, de készített már adventi koszorút is betonból. Tervei között szerepel, hogy az egyszerű tárgyak mellett kompozíciókat is összeállít.

Forrás: A Mi Erdőnk

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: