0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 25.

Új rekordot döntött a kakaó világpiaci ára

A kakaó világpiaci ára új rekordot ért el, amikor a New York-i árutőzsdén a tonnánkénti ára soha nem látott 5874 dollárra (nagyjából 2 120 514 Ft) emelkedett.

A csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyaga így nagyjából a duplájára drágult tavaly év eleje óta. Ennek oka a nyugat-afrikai termést károsító száraz időjárás. A kakaó egekbe szökő ára már a végfogyasztói árakban is megmutatkoznak.

Még a nagy csokoládégyártók is nyomás alatt vannak.

kakaó, csokoládé

A világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi kakaóárak korlátozzák az idei profitnövekedést. A Cadbury csokoládémárka mögött álló amerikai Mondelez cég a múlt hónapban az alapanyagok drágulását jelölte meg a jövő évi problémák egyikeként. Luca Zaramella pénzügyi igazgató elmondta, hogy a vállalat

„jelentős emelkedést tapasztalt a kakaó és a cukor árában”.

A brit szupermarketekben például az élelmiszerek és italok összesített inflációja 8,3 százalékra mérséklődött novemberben, de a csokoládé árának emelkedése lényegesen magasabb volt, és elérte a 15,3 százalékot.

A kakaó árának emelkedése az El Niño éghajlati jelenségre vezethető vissza, amely szárazabb időjárást okoz Ghánában és Elefántcsontparton, a világ két legnagyobb kakaóbab-termelő országában. Szakértők következtetése szerint a növényekre hatással lehet a magasabb hőmérséklet és a csapadékeloszlás klímaváltozás okozta változása is.

Ez is érdekelheti:

Csokoládé: védi a szívet, karcsúsít, élénkít

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ zemedelec

Magazin ajánló: