A csokoládégyártás kulcsfontosságú alapanyaga így nagyjából a duplájára drágult tavaly év eleje óta. Ennek oka a nyugat-afrikai termést károsító száraz időjárás. A kakaó egekbe szökő ára már a végfogyasztói árakban is megmutatkoznak.
A világ egyik legnagyobb csokoládégyártója, a Hershey arra figyelmeztetett, hogy a jelenlegi kakaóárak korlátozzák az idei profitnövekedést. A Cadbury csokoládémárka mögött álló amerikai Mondelez cég a múlt hónapban az alapanyagok drágulását jelölte meg a jövő évi problémák egyikeként. Luca Zaramella pénzügyi igazgató elmondta, hogy a vállalat
A brit szupermarketekben például az élelmiszerek és italok összesített inflációja 8,3 százalékra mérséklődött novemberben, de a csokoládé árának emelkedése lényegesen magasabb volt, és elérte a 15,3 százalékot.
A kakaó árának emelkedése az El Niño éghajlati jelenségre vezethető vissza, amely szárazabb időjárást okoz Ghánában és Elefántcsontparton, a világ két legnagyobb kakaóbab-termelő országában. Szakértők következtetése szerint a növényekre hatással lehet a magasabb hőmérséklet és a csapadékeloszlás klímaváltozás okozta változása is.
Ez is érdekelheti: