Nyári csalamádé![]() Hozzávalók egy literhez
A zöldségeket alaposan megmossuk és megtisztítjuk (szükség szerint meghámozzuk, végeiket levágjuk, csumájukat eltávolítjuk). Éles kés vagy gyalu segítségével minden alapanyagot hajszálvékonyra aprítunk. A zöldségeket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. Összeforgatjuk, és addig nyomkodjuk, amíg levet nem eresztenek. A fűszereket a befőttesüveg aljára szórjuk. A zöldségeket lével együtt az üvegbe nyomkodjuk úgy, hogy a kupak alatt a lehető legkisebb rés maradjon. Ha a zöldségek nem engedtek elég levet, egy kevés vízzel pótolhatjuk.
Légmentesen lezárva, tálcán erjesztjük lecsendesedésig (minimum 2-3 hét). Ha elkészült, felbontás nélkül hónapokig is eláll. Tipp A hozzávalókat variálhatjuk kedvünk szerint, és fűszerezzük bátran borsikafűvel, borókabogyóval, chilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot is. Színezhetjük lila káposztával, lilahagymával vagy céklával. |
Fermentált üdítők hőség ellenHozzávalók egy literhez
A gyümölcsöket alaposan megmossuk, szükség szerint meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk, majd befőttesüvegbe tesszük. A vízben elkeverjük az ízlés szerint adagolt cukrot, majd a gyümölcsökre öntjük. Mivel a könnyű gyümölcsdarabok fel fognak úszni az üveg tetejére, érdemes lehet leszorítót használnunk, de az is elég, ha teljesen teletöltjük az edényt, és a kupak alatt legfeljebb csak 1 cm üres helyet hagyunk. Meleg helyen erjesztjük 2-5 napig. Az erjedés látványos beindulása utáni naptól kóstolgathatjuk, és amikor legjobban ízlik, leszűrjük és a hűtőben, zárt üvegben tovább érleljük.
Minél több cukrot használunk, annál több buborékra számíthatunk. Ha igazán szénsavas üdítőt szeretnénk, akkor szűrés után töltsük a levet nyomásálló, szűkülő nyakú palackba, és szobahőmérsékleten erjesszük még rövid ideig. Vigyázzunk a túlnyomással, csak alaposan behűtve és nagyon óvatosan nyissuk ki! Az erjesztett, leszűrt üdítőitalok hűtőszekrényben akár 2-3 hétig is eltarthatóak. Kínáljuk hidegen, készítsünk belőle koktélt vagy töltsük jégkrémformába és fagyasszuk le!
A gyümölcsből főzhetünk lekvárt, süthetünk pitét, muffint vagy morzsasütit is. Mindenhogy isteni lesz! Tipp Izgalmas csavart adhatunk az üdítőinknek a következő fűszerekkel: menta, bazsalikom, fahéj, csillagánizs, Bourbon vanília, levendula, rozmaring, kezeletlen citrom- vagy narancshéj, limelevél, nyers kakaó, chili. |
Ez is érdekelheti: