0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 14.

Fermentáljunk egyszerűen, otthon

A fermentálás, azaz az erjesztés egy rendkívül egyszerű tartósítási forma. Így készül például a savanyú káposzta, a kovászos uborka, a cibere, a kenyér, a joghurt, a sajt, a sör, a bor, de még a kolbász vagy az érlelt sonka is.

Nyári csalamádé

fermentálás
Fotó: Horpátzi Dávid, Kaunitz Tamás

Hozzávalók egy literhez

  • 500 g új fejes káposzta
  • 200 g uborka vagy cukkini
  • 200 g sárgarépa
  • 100 g édes paprika (piros vagy fehér)
  • 200 g zöld paradicsom
  • 2 közepes fej vöröshagyma
  • 4 db babérlevél
  • 1 tk. (őrölt) köménymag
  • 1 tk. (őrölt) fekete bors
  • egy púpos ek. só

A zöldségeket alaposan megmossuk és megtisztítjuk (szükség szerint meghámozzuk, végeiket levágjuk, csumájukat eltávolítjuk). Éles kés vagy gyalu segítségével minden alapanyagot hajszálvékonyra aprítunk. A zöldségeket egy nagy tálba tesszük és hozzáadjuk a sót. Összeforgatjuk, és addig nyomkodjuk, amíg levet nem eresztenek. A fűszereket a befőttesüveg aljára szórjuk.

A zöldségeket lével együtt az üvegbe nyomkodjuk úgy, hogy a kupak alatt a lehető legkisebb rés maradjon. Ha a zöldségek nem engedtek elég levet, egy kevés vízzel pótolhatjuk.

Légmentesen lezárva, tálcán erjesztjük lecsendesedésig (minimum 2-3 hét). Ha elkészült, felbontás nélkül hónapokig is eláll.

Tipp

A hozzávalókat variálhatjuk kedvünk szerint, és fűszerezzük bátran bor­sikafűvel, borókabogyóval, chilivel, tormával is. Tehetünk bele karfiolt és zöld paradicsomot is. Színezhetjük lila káposztával, lilahagymával vagy céklával.

 

Fermentált üdítők hőség ellen

fermentált üdítő

Hozzávalók egy literhez

  • 300 g intenzív ízű gyümölcs (pl. eper, málna, szeder, áfonya, cseresznye, meggy, ribizli, barack, szilva, sárgadinnye, szőlő – akár vegyesen is)
  • 2-4 ek. cukor
  • 1 l szűrt víz

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, szükség szerint meghámozzuk, és kisebb darabokra vágjuk, majd befőttesüvegbe tesszük. A vízben elkeverjük az ízlés szerint adagolt cukrot, majd a gyümölcsökre öntjük. Mivel a könnyű gyümölcsdarabok fel fognak úszni az üveg tetejére, érdemes lehet leszorítót használnunk, de az is elég, ha teljesen teletöltjük az edényt, és a kupak alatt legfeljebb csak 1 cm üres helyet hagyunk.

Meleg helyen erjesztjük 2-5 napig. Az erjedés látványos beindulása utáni naptól kóstolgathatjuk, és amikor legjobban ízlik, leszűrjük és a hűtőben, zárt üvegben tovább érleljük.

Minél több cukrot használunk, annál több buborékra számíthatunk. Ha igazán szénsavas üdítőt szeretnénk, akkor szűrés után töltsük a levet nyomásálló, szűkülő nyakú palackba, és szobahőmérsékleten erjesszük még rövid ideig. Vigyázzunk a túlnyomással, csak alaposan behűtve és nagyon óvatosan nyissuk ki!

Az erjesztett, leszűrt üdítőitalok hűtőszekrényben akár 2-3 hétig is eltarthatóak.

Kínáljuk hidegen, készítsünk belőle koktélt vagy töltsük jégkrémformába és fagyasszuk le!

A gyümölcsből főzhetünk lekvárt, süthetünk pitét, muffint vagy morzsasütit is. Mindenhogy isteni lesz!

Tipp

Izgalmas csavart adhatunk az üdítőinknek a következő fűszerekkel: menta, bazsalikom, fahéj, csillag­ánizs, Bourbon vanília, levendula, rozmaring, kezeletlen citrom- vagy narancshéj, lime­levél, nyers kakaó, chili.

 

Ez is érdekelheti:

Pástétomok zöldségekből: változatosan, egészségesen

Mézes élet ütőfákkal

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: