0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Veszélyben kedvenc sajtunk: a tudósok szerint kérdéses, ehetjük-e a jövőben

Sajtimádók milliói számára szolgált aggasztó hírrel nemrégiben egy francia tudóscsoport. A szakemberek szerint ugyanis fennáll a veszély, hogy a jövőben nem foguk tudni többek között camambert sajtot fogyasztani.

sajt

Viszont a ma használatos Penicillium camemberti albínó törzs nem rendelkezik kellő genetikai sokféleséggel ahhoz, hogy legyőzhesse a betegségeket és természetes úton szaporodhasson. Ami még talán ennél is aggasztóbb, hogy kizárólag laborokban sokszorosítható.

A globális sajtipar napjainkban pedig hiányt szenved a kulcsfontosságú penészgombából.

Ezt pedig nem csak a brie és a camambert sínyli meg: a hiány más nemespenészes kedvencünket is érinti, többek közt a rokfortot is. A kékpenészes sajt készítéséhez úgynevezett Penicillium roqueforti gomba szükséges, mely organizmus megtalálható a természetben. Ám mivel az idő haladtával a rokfort is egyre nagyobb népszerűségnek örvendett, tömeggyártása révén elkezdték laboratóriumokban klónozni a gombát. Mivel így számos negatív tulajdonsága fejlődött ki, mára már kérdéses, megmarad-e a gomba szaporodóképessége.

sajt

sajtSajtgyártás a jövőben

Néhányan úgy vélik, az egyetlen megoldást a gomba további modifikációja jelentené, megint mások szerint ez csak újabb problémát szülne.

„A káros mutációk csak úgy küszöbölhetők ki, ha újabb géneket vonunk be a folyamatba. Ám a genomszerkesztés a szelekció újabb változata, jelenleg pedig a genommal rendelkező egyedek közötti természetes szaporodás jelenthetné a kiutat. Csak így biztosítható a sokféleség” – vélekedett Tatiana Giraud, francia kutató.

Ivan Larcher ezzel szemben úgy véli, a megoldást csak a tradicionális sajtkészítéshez való visszatérés jelentheti.

„A jövő a rusztikusabb, hagyományos sajtokban rejlik. Ilyeneket pedig csak természetes élesztő- és penészgombákkal, baktériumokkal készíthetünk. Nem pedig laborban fejlesztettekkel! Hiszen minél sokszínűbbek a gombák, annál kevesebb probléma léphet fel a sajtgyártás során” – figyelmeztetett.

Ez is érdekelheti:

Hogyan lehet kiszúrni a hamis extra szűz olíva olajat?

Ha kenyér, akkor kovászos! De miért ez a legjobb?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/smh.com.au

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.