0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 14.

Hadat üzent az iskolai büfék színes ételeinek az Egyesült Államok

Egy helyi jogszabálytervezet szerint a kaliforniai iskolák büféiben hamarosan betilthatják azon élelmiszerek árusítását, melyek bizonyos adalékanyagokat tartalmaznak.

A tervezetről megjelent hírek leginkább az olyan adalékanyag típusokról szólnak, amelyek sós csipszekben és gabonapelyhekben találhatók meg.

chips

Tiltólistára kerülne többek közt a red 40 fantázianevű adalékanyag, amely sok, jellemzően csípős ízű snacknek kölcsönöz élénkpiros színt. Annak ellenére használják előszeretettel az amerikai élelmiszeriparban, hogy számos negatív élettani hatását azonosították már. A világ számos országában jól látható figyelmeztetéssel kell ellátni az ezt tartalmazó termékeket, ám az Egyesült Államokban nincs ilyen szabályozás.

Az efféle adalékok feltehetően rákkeltőek, és komoly idegrendszeri problémákért lehetnek felelősek főleg gyermekek esetében. Érdekes, hogy

bár az 1990-es években betiltották kozmetikai ipari felhasználását, az élelmiszergyártásban továbbra is engedélyezett maradt.

A tiltólistán szerepelnek továbbá különböző sárga és kék színt kölcsönző kemikáliák, amik például az Egyesült Államokban népszerű Froot Loops gabonapehely karikáinak élénk színeit kölcsönzik.

gabonapehely

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cbsnews.com

Magazin ajánló: