0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 15.

Hadat üzent az iskolai büfék színes ételeinek az Egyesült Államok

Egy helyi jogszabálytervezet szerint a kaliforniai iskolák büféiben hamarosan betilthatják azon élelmiszerek árusítását, melyek bizonyos adalékanyagokat tartalmaznak.
Az óvodától 12. osztályig ingyenes étkezést biztosító kaliforniai állami intézményekben már most is viszonylag szigorú szabályoknak kell megfelelni, hogy a gyerekek minél egészségesebb táplálkozását elősegítsék. A mostani jogszabállyal azt is kizárnák, hogy a gyerekek egészségre káros adalékokat tartalmazó feldolgozott élelmiszereket vásároljanak – legalábbis amíg az iskola területén tartózkodnak.

A rendkívül egészségkárosító adalékanyagok semmilyen tápértéket nem képviselnek, általában csak a termék külleméért felelnek, így még problémásabb, hogy nagy mértékben fogyasztják ezeket nem csak az Egyesült Államokban, de már világszerte is.

A tervezet tiltólistára tenné a titán-dioxid színezéket tartalmazó termékeket is az iskolákban. Az EU-ban E171 néven futó adalékanyagot 2022-ben tiltotta be az Európai Bizottság, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az anyag élelmiszeripari felhasználását ugyanis kockázatosnak minősítette. Az anyag korábban rágógumikban, pékárukban, csokoládéban, bevonatokban, füstölt (ízű) termékekben, valamint üdítőitalokban volt megtalálható.

Ilyen élelmiszer-adalékanyag továbbá a brómozott növényi olaj vagy a kálium-bromát és a propilbarabén is, melyeket 2023-ban a kaliforniai állam már betiltott, de a többi amerikai államban még mindig szabadon alkalmazhatóak.

A brómozott növényi olajat növényekből állítják elő és citrus ízesítésére használják. Az anyag vélhetően hosszú ideig károsítja a szervezet idegrendszerét, összefüggésbe hozták a krónikus fejfájás és memóriavesztés kialakulásával is. A kálium-bromát pedig potenciálisan növeli a pajzsmirigy problémák és a veserák kialakulásának kockázatát. A propilparabént pékáruk tartósítószereként alkalmazzák előszeretettel, mely adalékanyagot összefüggésbe hozták egerek termékenységi problémáival.

Ez is érdekelheti:

Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása

A ritka fajok és élőhelyek fennmaradásáért

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/cbsnews.com

Magazin ajánló: