
A rendkívül egészségkárosító adalékanyagok semmilyen tápértéket nem képviselnek, általában csak a termék külleméért felelnek, így még problémásabb, hogy nagy mértékben fogyasztják ezeket nem csak az Egyesült Államokban, de már világszerte is.
A tervezet tiltólistára tenné a titán-dioxid színezéket tartalmazó termékeket is az iskolákban. Az EU-ban E171 néven futó adalékanyagot 2022-ben tiltotta be az Európai Bizottság, az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az anyag élelmiszeripari felhasználását ugyanis kockázatosnak minősítette. Az anyag korábban rágógumikban, pékárukban, csokoládéban, bevonatokban, füstölt (ízű) termékekben, valamint üdítőitalokban volt megtalálható.
A brómozott növényi olajat növényekből állítják elő és citrus ízesítésére használják. Az anyag vélhetően hosszú ideig károsítja a szervezet idegrendszerét, összefüggésbe hozták a krónikus fejfájás és memóriavesztés kialakulásával is. A kálium-bromát pedig potenciálisan növeli a pajzsmirigy problémák és a veserák kialakulásának kockázatát. A propilparabént pékáruk tartósítószereként alkalmazzák előszeretettel, mely adalékanyagot összefüggésbe hozták egerek termékenységi problémáival.
Ez is érdekelheti:
Súlyos betegségekért lehet felelős az ilyen élelmiszerek fogyasztása