0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 13.

A méhek fejével gondolkodva

Talán furán hangzik, de ha kint vagyok a méhesben, akkor méheink fejével gondolkozom, igyekszem teljesen rájuk hangolódni, és úgy alakítom a velük való munkálatokat, hogy az adott helyzetben nekik mi a legjobb.

A kellő gondoskodást pedig mindig meghálálják kiváló minőségű mézzel – fogalmazott Gál Attila, a debreceni BeoBee Méhészet és Virágbéke Méz Manufaktúra vezető méhésze és alapítója.

– Szinte már babaként magamba szívtam ezt az életérzést. Amíg a szüleim a méhesben foglalatoskodtak, egy kaptártetőre helyezett „kiságyban” voltam letakarva, szúnyoghálóval. Később, gye­rekként folyamatosan segédkeztem a méhes munkálatokban. Valószínűleg ezért is vált életem részévé a természet és ezeknek a csodálatos élőlényeknek a szeretete, tisztelete. Volt néhány év elbizonytalanodás fiatal koromban, de végül a hivatásom is ez lett, amit azóta alázattal és kitartással folytatok. Próbálok újfajta gondolkodásmódot beépíteni a termelésbe és az értékesítésbe.

méhész méz
Gál Attila: minőségben nálunk nincs kompromisszum
Szüleim amúgy közeli ismerősükön keresztül ismerkedtek meg a méhészet szépségével, és végleg rabul ejtette őket a méhek szeretete, a természet közelsége, a szabad vállalkozói lét. Folyamatosan fejlesztették vállalkozásukat, illetve az állományt, a Debreceni Nagypiacon értékesítettek.

Megelégedtek a kevesebb stresszel járó, de tisztességes megélhetést biztosító szemléletmóddal. Amit tisztelek, és nagyon köszönöm nekik, hogy elindítottak ezen az úton. Én 2010-ben kezdtem el főállásban méhészkedni, 30 méhcsaláddal. Közös családi vállalkozásként dolgoztunk együtt két évig, majd elutaztam Ausztráliába, a világ akkori egyik legnagyobb méhanya-nevelő méhészetébe tanulni. 2013-ban hazajöttem, és átvettem az egész méhészet üzemeltetését, a szüleim háttértámogatásával. Jelenleg körülbelül 300 biominősítésű méhcsaláddal dolgozunk, és csak természetvédelmi területekre vándorlunk kaptárjainkkal. Ezzel is maximálisan védve a méhek, illetve vásárlóink egészségét. Minőségben ugyanis nálunk nincs kompromisszum, ez alap mottónk.

Gál Attila kiemelte: mézeiket kíméletesen kezelik, nem pasztörizálják vagy melegítik magas hőmérsékletre, így is védve annak beltartalmi értékeit.

– Számos biominősítéssel rendelkező méz megtalálható választékunkban, amelyeket a Biokontroll Hungária Kft. felügyel minden évben. HACCP minőségirányítási rendszerrel rendelkező mézcsomagoló létesítményt üzemeltetünk, minden téren odafigyelünk a kimagasló minőség megtartására, mind a termelés, mind a gyártás során. Ízesített termékeink nem tartalmaznak semmilyen tartósítószert, mesterséges anyagot, ízfokozót stb., csak természetes összetevőket. Például liofilizált bio-gyümölcspor, prémium minőségű venezuelai tejcsokoládé kerül ezekbe a mézekbe.

Sok kollégától kapunk negatív visszajelzést, hogy magasak az áraink és túlárazzuk termékeinket. Látni kell, hogy egy ilyen minőségű vállalkozást nyereségesen fenntartani és fejleszteni csak úgy lehet, ha beépítjük a termékeink árába a többletköltségeket. Sokan, akik a konyhában csomagolják a megtermelt mézeiket, e költségekkel nem szembesülnek.

A manufaktúra jelenleg két mézmárkát visz. A BeoBee öt éve üzemel, hagyományosabb termelői mézes iránnyal. Elsősorban az idősebb korosztályt és a tudatosabb mézfogyasztókat célozzák meg tíz mézfajtával és számos méhészeti termékkel, mint a méh­pempő, a propolisz vagy a méhkenyér. A Virágbéke Méz Manufaktúrát két éve hozták létre, amely a fiatalabb generációt célozza prémium és ízesített mézekkel. Egyedi, formabontó, különleges csomagolásban kínálják őket, több mint húszféle mézfajtával.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: