0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Csinálja ezt a kenyérrel, hogy biztosan friss és ropogós maradjon

Legyen szó házi készítésű kenyérről vagy kézműves cipóról, minél frissebb, annál jóízűbben falatozzuk. De hogyan őrizzük meg minél tovább a pékáru legjobb formáját?

Fagyasztás

Habár a fagyasztás után kiolvasztott kenyér korántsem olyan friss, mint eredeti állapotában, ez is jó módszer, hogy elkerülje az élelmiszer-pazarlást.

Fontos, hogy a fagyasztóban is csak minimális nedvesség érje. Ezt úgy érheti el, ha a kenyeret jól becsomagolja két réteg folpackba majd egy réteg alufóliába.

Ha biztosra szeretne menni, még egy műanyagzacskóba is beteheti, így csökkenthető az állag jelentős megváltozása.

kenyér

Melyik marad a legtovább friss?

Az sem mindegy, miből készül. Ha például kovászosat választunk, tovább élvezhetjük a kenyér frissességét. Ez a fermentációs folyamatoknak köszönhető, általuk ugyanis savanyúbbá válik a pékáru.

A savas közeg pedig nem kedvez a penészgombáknak.

A rozslisztből készült is tovább megőrzi frissességét, mint a hagyományos, fehér lisztből készült kenyér. A rozsliszt gluténtartalma ugyanis alacsonyabb, állaga tömörebb, így lassabban veszti el a benne lévő, frissességet nyújtó nedvességtartalmát.

kenyér

Hasonló az édes pékáruk helyzete is: a kalács, a briós hozzáadott cukor- és zsírtartalma révén tovább megőrzi nedvességtartalmát, ideális állapotát.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/ fooddrinklife.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.