0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. május 29.

A téltemető

Tél végén sárga fejecskéivel első a virágok között, ezért is hívják téltemetőnek. Az aranysárga virágok sokszor a hó alól kandikálnak ki, és elszántan dacolnak az éjszakai fagyokkal. Többször is lefagyhatnak, de ez sem tesz bennük kárt.

Láttam már vízben álló egyedeket is, amelyeket a jég szabályosan „bilincsbe” zárt.

téltemető virág

A téltemető (Eranthis hyemalis) kevés helyen díszlik vadon, termesztett változataival viszont gyakran találkozhatunk a házikertekben. Sárga vagy krémszínű, egyszerű vagy telt virágai szemet gyönyörködtető látványt nyújtanak.

A boglárkafélék családjába tartozik, hagymagumós, alacsony termetű, 8-18 cm magas növény.

Télikének is nevezik. Páradús, üde erdőkben él. Február végén, március elején nyílik.

téltemető virág

Van, amikor a téltemető már januárban kibontja szirmait a déli fekvésű helyeken.

Tőlevelei szeldeltek, rendszerint hétosztatúak, a virágok alatt három gallérszerű fellevéllel.

Tüszőtermésének magvait a hangyák terjesztik. Mérgező növény, kivonatát már az ókorban is népszerű méregként tartották számon, amellyel például a 11. században farkasokat pusztítottak el.

téltemető virág

téltemető virág

Magyarországi előfordulását sokáig vitatták a botanikusok. Sokan őshonosnak hitték, mások szerint a középkorban kolostorkertekből kivadult növényekből alakultak ki a mostani vadon élő állományai, és vannak, akik a virágkedvelő törököknek tulajdonítják magyarországi betelepítését.

Mindhárom korábbi feltevés tévesnek bizonyult; a közelmúltban előkerült, 1795-ből származó kéziratban Földi János botanikus kerti újdonságként említi.

Valószínűleg a kertekből vadult ki a 19. században. Mintegy harminc élőhelye ismert hazánkban, vadon élő állományai mindenütt védettek.

Hol keressük?

Legnagyobb a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó aszófői állomány, amely a településtől északra, a Séd völgyében található, itt húsz hektáron több ezer tő virít minden tavasszal. Élőhelyének egy 12 hektáros része 1987 óta védelmet élvez.

Szervezett séták segítik a látogatókat, amiről a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságnál érdeklődhetünk.

Egy másik nagy állománya Szatmárban, a cégénydányádi Kende-kúria parkjában található. A növények által beborított több száz négyzetméteres folt már messziről virít. Csodálatos látvány a sárga virágszőnyeg. Budapesthez közel, a János-hegy oldalában is előfordul.

téltemető virág

Fotók: Molnár Péter

Ez is érdekelheti:

Milyen fákra van szükség a városokban?

Erdei tudástrezor

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: