0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 13.

A 7 legrosszabb étel az immunrendszernek – kerüljék el tányérját, Ön a betegségeket!

A világjárvány óta talán még jobban ügyelünk a betegségek megelőzésére, a mostani változékony időjárás pedig sokaknak jelent egyet a megfázással. Itt az ideje, hogy a lehető legnagyobb fokozatra kapcsoljuk immunrendszerünk támogatását!

Az immunrendszer nap mint nap fáradhatatlanul küzd a szervezetet megkörnyékező fertőzésekkel. Abban, hogy támogassuk elsődleges védelmi mechanizmusunkat, hogy immunitást – mely jelentése védettség, mentesség – alakíthassunk ki a betegségekkel szemben, számos tényező játszik közre.

Az étkezés egyik fő eleme a folyamatnak.

Bár nincsenek csodaszerek, melyek fogyasztásával kiküszöbölhetjük az immunrendszert romboló tényezőket (például kialvatlanság, dohányzás), az, hogy mivel tápláljuk testünket, kulcsszerepet játszik immunitásunk támogatásában.

egészség

A rostokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban valamint vitaminokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen a siker érdekében.

De melyek azok az ételek, amiket inkább kerüljünk el, hacsak nem szeretnénk saját immunrendszerünk ellenségeivé válni?

Az alábbiakban az Eating Well dietetikusának listája alapján osztjuk meg azt a 7 „immunromboló” élelmiszert, mely a lehető legkevesebbszer kerüljön tányérunkra – sőt, az sem probléma, ha egyáltalán nem is kapnak helyet rajta.

Finomított gabona immunrendszer

kenyér

Az immunsejtek többsége a bél nyirokszövetében található, így az egészséges emésztőrendszer szorosan összefügg az immunrendszer működésével. Az optimális bélműködéshez pedig elengedhetetlen a kellő rostbevitel, melyet például teljes kiőrlésű gabonafogyasztással tudunk elérni.

Ezzel szemben az olyan finomított szénhidrátforrások, mint például a fehér lisztből készült pékáruk, szinte semennyi rostot nem tartalmaznak. Sőt, gyulladásfokozó hatást fejtenek ki szervezetünkre, mely az immunrendszer működését is gyengíti, amellett, hogy fokozza a krónikus megbetegedések kockázatát.

Kerülje a fehér lisztből készült kenyereket, tésztákat, helyette válasszon inkább rozstlisztes pékárut, reformköreteket, például hajdinát, árpát, quinoat!

Alkohol immunrendszer

fehér bor

Az alkohol sem gyomorbarát tulajdonságairól ismert: egy 2021-es, a Toxicology Reports-ban megjelent tanulmány is bizonyította, hogy  jelentősen csökkenti a gyomorban található jó baktériumok számát. Ezek hiányában pedig az immunrendszer kevésbé hatékonyan tudja csak kiszűrni a patogéneket.

A túlzott mennyiségű alkoholfogyasztás mindenemellett csökkenti az immunrendszer antitesttermelő képességét is, mely nélkül jóval kevésbé tudja legyőzni a kórokozókat.

Ráadásul az alkohol negatívan hat az alvásra is, a megfelelő pihenés hiányában pedig szintén csökken az immunrendszer hatékonysága.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló: