Az immunrendszer nap mint nap fáradhatatlanul küzd a szervezetet megkörnyékező fertőzésekkel. Abban, hogy támogassuk elsődleges védelmi mechanizmusunkat, hogy immunitást – mely jelentése védettség, mentesség – alakíthassunk ki a betegségekkel szemben, számos tényező játszik közre.
Bár nincsenek csodaszerek, melyek fogyasztásával kiküszöbölhetjük az immunrendszert romboló tényezőket (például kialvatlanság, dohányzás), az, hogy mivel tápláljuk testünket, kulcsszerepet játszik immunitásunk támogatásában.
A rostokban, ásványi anyagokban, egészséges zsírokban valamint vitaminokban gazdag táplálkozás elengedhetetlen a siker érdekében.
Az alábbiakban az Eating Well dietetikusának listája alapján osztjuk meg azt a 7 „immunromboló” élelmiszert, mely a lehető legkevesebbszer kerüljön tányérunkra – sőt, az sem probléma, ha egyáltalán nem is kapnak helyet rajta.
Finomított gabona immunrendszer
Az immunsejtek többsége a bél nyirokszövetében található, így az egészséges emésztőrendszer szorosan összefügg az immunrendszer működésével. Az optimális bélműködéshez pedig elengedhetetlen a kellő rostbevitel, melyet például teljes kiőrlésű gabonafogyasztással tudunk elérni.
Kerülje a fehér lisztből készült kenyereket, tésztákat, helyette válasszon inkább rozstlisztes pékárut, reformköreteket, például hajdinát, árpát, quinoat!
Alkohol immunrendszer
Az alkohol sem gyomorbarát tulajdonságairól ismert: egy 2021-es, a Toxicology Reports-ban megjelent tanulmány is bizonyította, hogy jelentősen csökkenti a gyomorban található jó baktériumok számát. Ezek hiányában pedig az immunrendszer kevésbé hatékonyan tudja csak kiszűrni a patogéneket.
Ráadásul az alkohol negatívan hat az alvásra is, a megfelelő pihenés hiányában pedig szintén csökken az immunrendszer hatékonysága.