0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 21.

A sikeres kerttervezés titka: növénysűrűség, növényelrendezés

A veteményeskertben a vetés, palántakiültetés szezonjában vagyunk. A siker érdekében tudnunk kell, hogy mekkora az optimális helyigényük, mi a megfelelő mintázat, ahogy elrendezzük a növényeket.

Bakhátas gyökérzöldség-termesztésben a bakhátak magassága és szélessége nagyban függ a talaj típusától. Homoktalajon nehéz meredek falú, magas, karcsú bakhátakat készíteni és megtartani, míg kötött talajon könnyebb.

A bakhátak tetején 2-3 sárgarépa-, petrezselyem- vagy pasztináksort alakítunk ki közel egymáshoz (6-10 cm), vagy egy hasonló szélességű sávban szórjuk el a magokat.

A széles sortávolság a bakhátak távolságától függ, amit a bakhát-kialakítás lehetőségei határoznak meg: két szomszédos bakhát koronaszélének távolsága általában 50-60 cm.

bakművelés
Bakművelésű szőlő közt fészkes vetésű borsót nevelhetünk

A növényelrendezés speciális esetei ma már egyre inkább különlegességnek számítanak, és leginkább a természetközelibb szemléletű kertészeknél találkozhatunk velük. Ezeknek a módszereknek a jobb (egy időben többszörös) helykihasználás, egy időben kettős területkihasználás, vagy a növények egymásra gyakorolt kedvező hatása miatt lehet létjogosultsága.

A soron belüli köztes termesztés leggyakoribb példája, amikor kukoricasorban karósbabot termesztünk, és a bab indái támasznak használják a kukorica szárát, vagy tököt vetünk a kukoricasorokba, és a kukorica védi a széltől a tök nagy, vékony, könnyen szakadó leveleit.

A kulisszás vetésnél szintén a kukorica a leggyakoribb elem: szélfogóként használják például uborka vagy bokorbab termesztésnél úgy, hogy néhány uborka vagy babsor után 3-4 sor kukorica következik. A széltörő hatással együtt egyébként a kukorica segíti a társnövények számára kedvező mikroklíma kialakulását is. Különösen előnyös ez a zöldbabnál, ahol a virágzás idején a szél szárító hatása miatt egyébként elmaradhat a kötődés. Két különböző tenyészidejű faj egyazon területre vetésére is van régi hagyományokkal rendelkező példa. Ilyen, amikor köztes sorok kialakításával a salátasorok között retket nevelünk – a gyorsan fejlődő hónapos retek szedhetővé fejlődik még azelőtt, mint a salátalevelek lefednék a területet. A gyors kelésű és fejlődésű hónapos retek egyébként sorjelző növényként is használható. A viszonylag lassan csírázó sárgarépa vagy petrezselyem soraiba vethetjük, azokkal egy időben a retket, így gyomláláskor látjuk majd, hol kell lennie a soroknak, és a retek sokszor szinte teljes méretre fejlődik, mire a másik faj növénykéi előbújnak. Az ökológiai szemléletű termesztésben több, tudományosan igazolt példa is van növénytársítások kedvező hatására növényvédelmi szempontok miatt is.

Hazánkban tradicionálisan a többes termesztés legnagyobb mesterei a bolgárkertészek voltak – ők a bakhátak tetején, oldalán és között is neveltek különböző igényű zöldségfajokat.
Ez is érdekelheti:
Forrás: Kerti Kalendárium

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: