0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 20.

Fogjuk ki „a szelet” a bab vitorlájából! – Így nem puffasztanak többé a babfélék

Néhányan azért nem szeretik a babot, mert kellemetlenségeket okoz számukra a megemésztése. Ezért vagy kerülik, vagy csak nagyon ritkán fogyasztanak hüvelyeseket tartalmazó ételeket.

Pedig éppen az segítene a legtöbbet, ha rendszeresen fogyasztanák, illetve megtanulnák azokat a praktikákat, melyekkel úgy tudják elkészíteni az ételt, hogy a babfélék ne okozzanak panaszokat.

babKi szelet vet babfélék

Akik nem szoktak hozzá a hüvelyesek fogyasztásához, eleinte bélrendszeri panaszokat tapasztalhatnak.

Ilyen esetben ajánlott kisebb mennyiséggel kezdeni, és fokozatosan emelni az adagot, míg a mikrobiótánk hozzászokik.

Pontosabban, amíg felszaporodnak azok a kis lények, melyek segítik a hüvelyesek keményítőjében túlnyomórészt előforduló amilopektin C feldolgozását. Ez a folyamat eltarthat 3-4 hétig is, de csak ha tényleg rendszeresen szerepelnek babfélék az étrendünkben.

Babfélék elméletben

Érdemes rászánni egy kicsivel több időt az előkészületekre, hogy aztán a babfélék szervezetünk általi feldolgozása könnyebben menjen. Az áztatás nem a főzési idő lerövidítése miatt igazán fontos, hanem inkább azért, mert az áztatóvízbe kioldódnak azok az anyagok, melyek egyébként emésztési problémákat okoznának. Sőt ezután könnyebben emészthetővé és felszívódóvá válnak a hüvelyesek.

A csírázás javítja a fehérje minőségét és kiküszöböli az emésztésgátló anyagok hatását. Mivel ezek az anyagok nemcsak hőérzékenyek, de vízben is oldódnak, ezért már a beáztatás sokat segít, de legfőképpen a csíráztatás. Az ásványi anyagokat megkötő, illetve felszívódásuk hatékonyságát csökkentő fitin a gondos előkészítés hatására csaknem teljesen eltűnik.

Ha pedig a hüvelyeseket csíráztatás után fogyasztjuk, elkerülhetjük a kellemetlen bélgázképződést és szélgörcsöket. A hőérzékeny lektinek eltávolítása érdekében szükséges egy ideig magas hőfokon kezelni a babot, majd kis lángon készre főzni. Még jobb, ha kuktában készítjük el.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: