Pedig éppen az segítene a legtöbbet, ha rendszeresen fogyasztanák, illetve megtanulnák azokat a praktikákat, melyekkel úgy tudják elkészíteni az ételt, hogy a babfélék ne okozzanak panaszokat.
Ki szelet vet babfélék
Akik nem szoktak hozzá a hüvelyesek fogyasztásához, eleinte bélrendszeri panaszokat tapasztalhatnak.
Pontosabban, amíg felszaporodnak azok a kis lények, melyek segítik a hüvelyesek keményítőjében túlnyomórészt előforduló amilopektin C feldolgozását. Ez a folyamat eltarthat 3-4 hétig is, de csak ha tényleg rendszeresen szerepelnek babfélék az étrendünkben.
Babfélék elméletben
Érdemes rászánni egy kicsivel több időt az előkészületekre, hogy aztán a babfélék szervezetünk általi feldolgozása könnyebben menjen. Az áztatás nem a főzési idő lerövidítése miatt igazán fontos, hanem inkább azért, mert az áztatóvízbe kioldódnak azok az anyagok, melyek egyébként emésztési problémákat okoznának. Sőt ezután könnyebben emészthetővé és felszívódóvá válnak a hüvelyesek.
Ha pedig a hüvelyeseket csíráztatás után fogyasztjuk, elkerülhetjük a kellemetlen bélgázképződést és szélgörcsöket. A hőérzékeny lektinek eltávolítása érdekében szükséges egy ideig magas hőfokon kezelni a babot, majd kis lángon készre főzni. Még jobb, ha kuktában készítjük el.