0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

A tavasz ásza: 5 ok, amiért megéri spárgát tennie kosarába

Az első tavaszi napsugarakkal együtt roppanós, zöld szárak is érkeztek az üzletek polcaira. Ideje, hogy kihasználjuk a tavaszi kedvenc egészségünkre gyakorolt előnyeit!

Javíthatja az agyműködést

spárga

Az öregedés mellett a kognitív funkciók hanyatlását is igyekezzünk megelőzni antioxidánsokban gazdag táplálékokkal! Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóirat egyik 2021-es tanulmánya a spárga folsavtartalmára is felhívta a figyelmet, melyet B12-vitaminnal kombinálva szintén meghálál agyunk.

Utóbbi vitamin állati eredetű termékekben, húsokban, tejtermékekben található, így érdemes ezekkel együtt fogyasztani spárgát.

50 éves kor felett még inkább ügyelni kell a megfelelő B-12 vitaminbevitelre, ugyanis az a szervezetben az idő előrehaladtával nehezebben tud felszívódni.

Vízhajtó hatású

A benne lévő növényi vegyületek közül több vízhajtó, azaz diuretikus hatást fejt ki. Ezáltal segít a szervezetnek, hogy megszabadulhasson például a felesleges sómennyiségtől. Az ödémával illetve szívbetegségekkel küszködőknek különösképp hasznos a vízhajtó hatású élelmiszerek fogyasztása.

A spárgafogyasztás egyébként eredményezhet elváltozást a vizeletben, ez a kéntartalmú spárgasav miatt van. De nincs mitől aggódni, nem jelent veszélyt egészségére!

A friss, fiatal spárga többet tartalmaz a vegyületből, így annak fogyasztásakor nagyobb eséllyel tapasztalható változás.

spárga

Ha még ezek sem győzték meg, végül nézzük meg a spárga tápértékét!

Egy csomag spárga a legtöbb üzletben 50 dkg, ebből 10 dkg mindössze 20 kalóriát, nagyjából 2 g szénhidrátot és majdhogynem semennyi zsírt nem tartalmaz. Glikémiás indexe 15, mely alapján az alacsony GI kategóriába esik. Így súlyvesztést célzó étrendbe is tökéletesen beilleszthető, egészséges zöldség.

Használja ki a spárgaszezont; szervezete meghálálja!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/eatingwell.com

Magazin ajánló:

·Nyull Fanni
·Nyull Fanni
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.
Online szerkesztő. 2023 ősze óta a magyarmezogazdasag.hu munkatársa – nem sokkal azután csatlakozott, hogy befejezte kommunikáció-és médiatudomány szakos egyetemi tanulmányait, angol nyelven. Magazin újságírást tanult a MÚOSZ-nál, meggyőződése, hogy „a vesszők életet menthetnek”, kevés fájdalmasabb látványt tud elképzelni egy helyesírási hibánál. Odavan mindenért, ami gasztro, lifestyle, wellness, superfood – ha pedig ezek még a fenntarthatósággal is összeegyeztethetők, az már csak hab a tortán.