Javíthatja az agyműködést
Az öregedés mellett a kognitív funkciók hanyatlását is igyekezzünk megelőzni antioxidánsokban gazdag táplálékokkal! Az American Journal of Clinical Nutrition című folyóirat egyik 2021-es tanulmánya a spárga folsavtartalmára is felhívta a figyelmet, melyet B12-vitaminnal kombinálva szintén meghálál agyunk.
50 éves kor felett még inkább ügyelni kell a megfelelő B-12 vitaminbevitelre, ugyanis az a szervezetben az idő előrehaladtával nehezebben tud felszívódni.
Vízhajtó hatású
A benne lévő növényi vegyületek közül több vízhajtó, azaz diuretikus hatást fejt ki. Ezáltal segít a szervezetnek, hogy megszabadulhasson például a felesleges sómennyiségtől. Az ödémával illetve szívbetegségekkel küszködőknek különösképp hasznos a vízhajtó hatású élelmiszerek fogyasztása.
A friss, fiatal spárga többet tartalmaz a vegyületből, így annak fogyasztásakor nagyobb eséllyel tapasztalható változás.
Egy csomag spárga a legtöbb üzletben 50 dkg, ebből 10 dkg mindössze 20 kalóriát, nagyjából 2 g szénhidrátot és majdhogynem semennyi zsírt nem tartalmaz. Glikémiás indexe 15, mely alapján az alacsony GI kategóriába esik. Így súlyvesztést célzó étrendbe is tökéletesen beilleszthető, egészséges zöldség.