Kálium
Létfontosságú a belső fül egészségének és egyáltalán a hallás megőrzésében. Felelős az elektromos töltés fenntartásáért a hangjelek továbbításáért felelős sejtekben, lehetővé téve így számukra, hogy megfelelőképpen reagáljanak a hangrezgésekre. A káliumhiány felborítja az optimális halláshoz szükséges kényes belső egyensúlyt. A hallásromlás kialakulásához hozzájárul az idő előrehaladtával bekövetkező alacsonyabb káliumszint is. Káliumot számottevő mennyiségben gyümölcsökben és zöldségekben találunk, például a banán, az olajos magvak, a céklalevél, az avokádó, a burgonya és a hüvelyesek remek káliumforrások.
C- vitamin
A C- vitaminban gazdag nyers gyümölcsök és zöldségek a mérséklet intenzitású zaj által kiváltott biokémiai folyamatok során keletkezett szabad gyökök halláskárosító hatása ellen is védenek.
Folát
A magas homociszteinszint összefüggésbe hozható a keringési betegségek kialakulásával, így aztán a halláskárosodástól sem áll távol, mivel a belső fül megfelelő vérellátása alapvető a halláshoz.
E- vitamin
Az olajos magvakban található E- vitamin erős antioxidánsként véd a káros szabad gyökök hatásai ellen, melyben a C- vitaminnal, béta- karotinnal és magnéziummal együttműködve a leghatékonyabb. Gördülékenyebbé teszi a vérkeringést, természetesen a belső fülben is.
Az egészséges, vitamin- és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mérsékli a halláscsökkenést, védelmet nyújt a zajártalommal és következményeivel szemben. És ha még kerüljük is a károsító tényezőket, az időskori halláskárosodás bekövetkeztének kockázatát jelentős mértékben csökkenthetjük, illetve sokkal későbbre tolhatjuk.