0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. július 16.

Létezik hallásvédő diéta?

Bármily meglepő, táplálkozásunkon is múlik, hogy milyen sokáig tudjuk késlelteti hallásunk gyengülését. Ami azért jó hír, mert lehetőséget nyújt arra, hogy ne csupán passzív elszenvedői legyünk, hanem megfontoltan tehessünk ellene.

Kálium

Létfontosságú a belső fül egészségének és egyáltalán a hallás megőrzésében. Felelős az elektromos töltés fenntartásáért a hangjelek továbbításáért felelős sejtekben, lehetővé téve így számukra, hogy megfelelőképpen reagáljanak a hangrezgésekre. A káliumhiány felborítja az optimális halláshoz szükséges kényes belső egyensúlyt. A hallásromlás kialakulásához hozzájárul az idő előrehaladtával bekövetkező alacsonyabb káliumszint is. Káliumot számottevő mennyiségben gyümölcsökben és zöldségekben találunk, például a banán, az olajos magvak, a céklalevél, az avokádó, a burgonya és a hüvelyesek remek káliumforrások.

C- vitamin

A C- vitaminban gazdag nyers gyümölcsök és zöldségek a mérséklet intenzitású zaj által kiváltott biokémiai folyamatok során keletkezett szabad gyökök halláskárosító hatása ellen is védenek.

spenót belső fül egészségeFolát

A magas homociszteinszint összefüggésbe hozható a keringési betegségek kialakulásával, így aztán a halláskárosodástól sem áll távol, mivel a belső fül megfelelő vérellátása alapvető a halláshoz.

A zöld leveles zöldségek (pl.: spenót, petrezselyem, rukkola), brokkoli, szójababcsíra, cékla kiváló folátforrások. És ha a szervezet folátigényét kielégítjük, ezzel egyidejűleg kordában tarthatjuk az ellenséges homociszteint.

E- vitamin

Az olajos magvakban található E- vitamin erős antioxidánsként véd a káros szabad gyökök hatásai ellen, melyben a C- vitaminnal, béta- karotinnal és magnéziummal együttműködve a leghatékonyabb. Gördülékenyebbé teszi a vérkeringést, természetesen a belső fülben is.

Az egészséges, vitamin- és ásványi anyagokban gazdag táplálkozás mérsékli a halláscsökkenést, védelmet nyújt a zajártalommal és következményeivel szemben. És ha még kerüljük is a károsító tényezőket, az időskori halláskárosodás bekövetkeztének kockázatát jelentős mértékben csökkenthetjük, illetve sokkal későbbre tolhatjuk.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: