Szervezetünk vérellátása, a vörösvértestek előállítása is gondokba ütközne megfelelő mennyiségű vas nélkül. Számos állati eredetű fehérjeforrás tartalmazza a vas úgy nevezett hem fajtáját, például a hal- és baromfifélék. Ám a növényi étrendet követők is válogathatnak egészséges, nem hem-vas források közül. Utóbbi ugyanis megtalálható leveles zöldségekben, gabonákban és hüvelyesekben is – nem kell kizárólag spenótban gondolkoznunk. Ennek ellenére
– írja a Forbes.
A szervezet vasigénye nem és kor függvényében változik, a nőknek (kifejezetten várandósság alatt) több vas szükséges egészségük megőrzése érdekében. A NIH irányadó napi vasbevitel ajánlása szerint
Ha ez nem teljesül, vashiány léphet fel, melynek leggyakoribb tünetei közé tartozik a fáradékonyság, a sápadtság, a végtagok hidegsége, a gyakori szédülés.
Hogy elkerülhesse a vashiányt, bemutatunk 7 finom, vitamin- és tápanyagdús élelmiszert, melyek fogyasztásával jelentősen hozzájárulhat szervezete vasellátásához.
Vörös húsok
Míg 10 dekagramm marhahús fogyasztásakor 2 milligramm vasat viszünk be, ez a mennyiség bárányhús esetében még magasabb: több mint 10 milligramm!
Tofu
A tofu vegetáriánusok és vegánok kedvence. Nem csoda, hiszen rendkívül sokféleképpen felhasználható, fehérjedús alapanyag, mely vasforrásként sem utolsó: 11,5 dekagrammja 6 milligramm nem hem-vasat tartalmaz.