0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Ismerjük meg közelebbről a legnépszerűbb tejeket!

A tej világnapja alkalmából tekintsünk körbe és ismerjük meg közelebbről a legnépszerűbb tejek összetételét és egészségre gyakorolt tulajdonságait a MATE kutatóinak segítségével!

Gondolta volna, hogy számos háziasított állat közül a tejet adó állatok voltak az elsők? Tudta, hogy az 1900-as évek elején a kecsketejet gyógyhatású készítményként használták a tüdőszanatóriumokban? És hallott már az önfeláldozó típusú szarvasmarha fajtáról? Vajon miért hívják így? tejeket

tej
Fotó: Freepik

A „gyógyító” kecsketej

Napjainkban talán már nem a legelterjedtebb tejek közé soroljuk, azonban ez nem volt mindig így! Gondolta volna, hogy az 1800-as évek végéig gyógyszertárban is lehetett kapni a kecsketejet? És azt tudta, hogy ebben az időszakban minden tüdőszanatórium mellett volt egy kecskefarm, mivel a különböző tüdőt érintő megbetegedéseket eredményesen lehetett megelőzni kecsketejjel? Mindezek a kecsketej antibakteriális tulajdonságának köszönhetőek. Egészségre gyakorolt pozitív tulajdonságai azonban ezzel korántsem érnek véget.

kecske
Fotó: Freepik
Alapvetően elmondható, hogy a tehéntejhez képest esszenciális aminosavakban sokkal gazdagabb, a tejfehérje típusai eltérnek, ebből az okból kifolyólag a tejfehérje-allergiások egy része jól tolerálja, így fogyaszthatja.

Vitamintartalmát tekintve sokkal magasabb az A-vitamin tartalma, valamint fehérje- és zsírsavösszetétele is sokkal kedvezőbb, mint népszerűbb társáé, a tehéntejé.

A legelterjedtebb – a tehéntej

A világon a legelterjedtebb tejet adó szarvasmarhafajta a holstein-fríz,

melynek teje mindenki számára ismert, hiszen a boltok polcain ennek a háziállatnak a tejét találjuk a legnagyobb számban.  Érdekes tény, hogy ezt a fajtát önfeláldozó típusú fajtának is nevezik, mivel saját szervezetének anyagcsere-működését is képes háttérbe szorítani annak érdekében, hogy tejet termeljen.

holstein fríz
Holstein-fríz
tejtermelés
Forrás: MTI
Forrás: MATE közlemény

Magazin ajánló: