0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 28.

Itt az egészséges csoki? Svájci kutatók forradalmasíthatják a csokoládéipart

Svájci kutatók arra jöttek rá, hogy eddig nem mindent használtunk fel a kakaóbab növényéből, amit fel lehetett volna. Pedig egy új módszerrel jóval egészségesebbé is válhat sokak kedvenc édessége.

Az ötlettel mérsékelhető a pazarlás is, ugyanis csak a kakaóbab külső héjrétege az, amiről a cikkben nem volt szó. Az viszont már régóta hasznosítható üzemanyagként, illetve kiválóan komposztálható is.

Arra azért még várni kell, hogy a hazai polcokon is elérhetőek legyenek az így készült egészségesebb és fenntarthatóbb gazdálkodásból származó csokik, ugyanis ehhez át kell állnia az iparnak.
Illusztráció

A termesztőknek szükséges a szárításhoz alkalmas infrastruktúra kialakítása is, tehát a csokoládégyártás új módszerének elterjedése még csak elméletben zajlik.

Az elérhető adatok alapján Svájcban fogy a legtöbb csoki – nem véletlen, hogy onnan érkeznek a fejlesztések -, ahol évente az egy főre jutó fogyasztás mértéke csaknem eléri a 12 kilogrammot.

Nem sokkal marad ez alatt az Amerikai Egyesült Államok valamint Németország. A magyarok ennyire nem rajonganak a csokoládéért: csak 3,3 kg-ot fogyasztunk el belőle egy évben, de így is bőven felülmúljuk a sereghajtó Kínát. A hazai polcokon egyébként a csoki ára az elmúlt évben több mint 10%-kal nőtt, aminek köze lehet a cukor több mint 30%-os áremelkedésének. Ugye, hogy már csak ezért is jobb lenne a csokit cukor nélkül élvezni?

Ez is érdekelheti:

Érdekes összefüggés van a szúnyogok és a csokoládé között

Tényleg nem nevezhetjük csokoládénak a fehércsokoládét?

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: