0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 13.

Itt az egészséges csoki? Svájci kutatók forradalmasíthatják a csokoládéipart

Svájci kutatók arra jöttek rá, hogy eddig nem mindent használtunk fel a kakaóbab növényéből, amit fel lehetett volna. Pedig egy új módszerrel jóval egészségesebbé is válhat sokak kedvenc édessége.

Az köztudott, hogy a csokoládé a kakaóbabból előállított kakaómassza és kakaóvaj keveréke, illetve az is, hogy fogyasztása nem túlzottan egészséges a – legtöbbször – nagy mennyiségű hozzáadott cukor miatt. Azonban egy új kutatás szerint az élelmiszeripar eddig nem használta fel a kakaó minden egyes hasznos részét, pedig úgy még a cukor nélküli édesítést is meg lehetne oldani.

Kakaóbab
Svájci kutatók rájöttek, hogy nem csak a kakaóbab kivonatát, de a kakaóhüvely héját is fel lehet használni a csokoládékészítés során, ami helyettesítheti a hozzáadott cukrot.

Az ETHZ, azaz a Zürichi Szövetségi Főiskola kutatócsapata arra jutott, hogy a héj belső rétegét lefejtve, majd a bab körüli rostos részekkel összekeverve azt, édes, zselés anyag nyerhető ki, ami kiválóan helyettesíti a cukrot – amennyiben eltalálják a megfelelő arányokat.

Persze, nagyon összetett procedúráról van szó, melyet a kutatók hosszú kísérletezés során, laboratóriumban fejlesztettek ki. Bár csupa természetes anyagról van szó, mégis bonyolult a folyamat, hiszen, ha egy kicsit több zselés anyagot kevernek a csokoládémasszába, az csomós lehet, ha kevesebbet, akkor pedig nem lesz édes.

A kifejlesztett termék további előnye, hogy jóval magasabb rosttartalommal bír, mint a hagyományos módon készült csokik, miközben még telítettzsír-tartalma is alacsonyabb.

A kakaótermesztőknek is jó hír ez, hiszen nem csak a babot, hanem a belső héjrétegből készült kiszárított, majd porított anyagot is értékesíthetik – már amennyiben elterjed ez a csokikészítési módszer.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: