0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Lóasztma

Lovaknál a krónikus gyulladással járó alsó légúti betegségek két formáját különböztetik meg lóasztma gyűjtőnév alatt: enyhe/közepes fokú lóasztma és súlyos fokú lóasztma.

Gyógyszeres kezelés

Az asztma kezelésére a gyógyszerek az állatorvosi javallatnak megfelelően rövidebb kúrákban vagy alkalomszerűen javasoltak. Kétféle gyógyszeradagolási mód létezik: szisztémás és inhalációs gyógyszeradagolás. A szájon át vagy injekcióban alkalmazott gyulladáscsökkentő szteroidok az egész szervezetre hatnak (szisztémás hatás) és alkalmazásukat gyakran kísérik mellékhatások. Ezzel szemben az inhaláló készülékkel bevitt csekély mennyiségű kortikoszteroidok (gyulladáscsökkentő szteroidok) helyileg, a légutakban hatnak, ezért helyes adagolás mellett általában nem kell az egész szervezetet érintő mellékhatásoktól tartani.

Súlyosabb eseteknél kezdetben általában mindkét módszert együttesen javasolja az állatorvos.

Az inhalációs gyógyszerek alkalmazása lehetőség szerint előnyben részesítendő, mivel csökkentik a szisztémás mellékhatások valószínűségét (mint pél­dául a mellékvese működésének gátlása vagy a szisztémás kortikoszteroidok adagolásából eredő patairha-gyulladás).

A rohamoldó gyógyszerek gyorsan, de rövid ideig hatnak, a kezdődő rohamok megfékezésekor használhatók és a már kialakult roham gyors oldására alkalmasak (pl. hörgőtágítók).

A fenntartó kezelésre javasolt gyógyszereket napi szinten szükséges alkalmazni. Ezek a krónikus tünetek csökkentésére és a rohamok megelőzésére szolgálnak, ennek érdekében általában hosszú távú, megszakítások nélküli alkalmazásuk javasolt. A krónikus gyulladás ellen ható gyulladásgátló inhalációs kortikoszteroidok kúraszerű, szükség esetén ismétlődő alkalmazása a súlyos lóasztma kezelésének egyik fontos pillére. Ezek a gyógyszerek nem azonnal fejtik ki a hatásukat, ám rendszeresen alkalmazva hosszú távon biztosítják a légutak gyulladásának csökkentését, ezáltal segítik a tartós panaszmentesség elérését.

Az allergénekre adott immunválaszt gyorsan gátló antihisztaminok, a nem-szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID-ok) és az antibiotikumok általában nem alkalmasak a lovak légúti gyulladásának kezelésé- re. Bizonyos esetekben azonban az antibiotikumok rövid távú javulást idéznek elő egyes mikrobák szaporodásának gátlása miatt. Ezekről mindig az állatorvos dönt!

A tulajdonos által naponta vagy egyéb gyakorisággal elvégzett inhaláláshoz előírt gyógyszerek körét a ló állapota alapján az állatorvos határozza meg.

Kiegészítő takarmányok

Omega-3 zsírsavak

A szakértők légúti és egyéb gyulladások csökkentésére javasolják. A lovak számára a hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak közül különösen a dokozahexaénsav (DHA) használatát javasolják, amelynek elsődleges forrásai a tengerihal-olajok, de a tapasztalatok alapján az olcsó(bb) lenmagolaj is hasonló hatékonyságú, mint a halolaj.

Figyelem! A kukoricaolaj lehetőleg kerülendő lóasztma esetén, mert nagy benne az omega-6 zsírsavak szintje. Ez is esszenciális zsírsav, amelyet a takarmánnyal kell pótolni, de az omega-6 és -3 zsírsavak arányát optimálisan kb. 3:1 alatt kell tartani. Az omega-6 zsírsavak fokozott bevitele fokozza a reaktív szabad gyökök negatív hatásait, illetve gyulladáskeltő hatású.

Vitaminok, ásványi anyagok, fehérje

C- és E-vitamin, mangán, szelén: antioxidánsként segíthetnek csökkenteni a gyulladást.

D-vitamin: antioxidáns, gyulladásgátló (pl. csökkenti a gyulladásban részt vevő immunsejtek aktivitását, a gyulladást okozó citokinek (gyulladásos fehérjék) termelését.

B6-vitamin: kulcsfontosságú szerepet játszik a limfociták és a makrofágok működésében, amelyek részt vesznek a fertőzések elleni küzdelemben, valamint a gyulladásos válaszok szabályozásában. Befolyásolja egyes gyulladásos citokinek termelését, antioxidáns.

Magnézium és kálium: hozzájárulnak az izmok görcskészségének csökkenéséhez. A kálium támogatja a szívizomzat és az érrendszer egészségét, a magnézium nyugtató hatású. A széles körben elérhető és olcsó magnézium-szulfátot, amelyet humán betegeknél használnak asztmás rohamok során, nemrégiben lovakon értékelték, de a szakértők szerint kevés előnyt kínál a súlyos lóasztma kezelésére a jelenleg használt gyógyszerekkel szemben, ezért nem javasolják.

Cink: fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében és a gyulladás csökkentésében. A cinkhiány növelheti az asztmás tünetek súlyosságát.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: