0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Lóasztma

Lovaknál a krónikus gyulladással járó alsó légúti betegségek két formáját különböztetik meg lóasztma gyűjtőnév alatt: enyhe/közepes fokú lóasztma és súlyos fokú lóasztma.

asztmás ló legelő egészség

Ne működtessenek lombfúvókat az istállóban, a kipufogógáz és a felkavart por miatt.

Asztmás lovak közelében tilos a dohányzás.

Ha szénát etetnek, akkor azt vagy a tiszta padlóról etessék, vagy közepesen magasra függesztett szénahálóban.

Forró, párás nyári körülmények bizonyos esetekben súlyosbítják az asztmát.

Az extrém hideg hörgőgörcsöt okozhat.

Hitetlenkedő tulajdonos vagy istálló­vezető meggyőzésére javasolt a környezeti levegőminőség vizsgálatát elvégezni (ezt a szolgáltatást különböző kereskedelmi és környezetvédelmi laboratóriumok kínálják).

Trágya, vizelet

Ammónia. Az istállókban mindenütt jelen lévő ammónia a bélsárral és vizelettel ürülő karbamidból felszabaduló gáz. A ló nyálkahártyáin nedvességgel érintkezve maró lúggá (nátrium-hidroxiddá, más néven szalmiákszesszé) alakul át. A belélegzett gáz feloldódik a nyálkahártya nedvességtartalmában, és lemarja a védő nyálkát a légutak felszínéről. A szétmart nyálkahártya könnyen kiszárad és gyulladásba kerül. Amennyiben allergénnel (pl. por, pollen, penész, rovarriasztó spray, parfüm, cigarettafüst, permetszer) érintkezik ebben az állapotában a nyálkahártya, könnyen allergiás reakció alakul ki.

Endotoxinok. A trágyában található ún. endotoxinok a szerves porösszetevők közé tartoznak és erősen allergizáló hatásúak. A bélsárral ürülő, nedvesen és szárazon egyaránt allergén endotoxinok kulcsszerepet játszanak a lóasztma kialakulásában és fenntartásában. Hatásuk csökkentése érdekében fontos a rendszeres almolás (nem a ló jelenlétében!), valamint mindennap össze kell szedni és el kell távolítani a trágyát a karámokból (ez a férgesség miatt is fontos teendő). Megjegyzés: a Gram-negatív baktériumok a bélflóra szerves részét képezik és hozzájárulnak az immunrendszer aktív működéséhez. Segítik a rost bontását, és a többi, hasznos bélbaktériummal együtt kontroll alatt tartják a káros, patogén baktériumokat. A Gram-negatív baktériumok osztódásakor vagy pusztulásakor a sejtfaluk egy részét alkotó ún. lipopoliszacharid molekulák (LPS) szabaddá válnak. Ezeket nevezik endotoxinoknak, amelyek kis mennyiségben mindig jelen vannak ugyan a bélcsatornában, de általában nem okoznak problémát. Az epesavak ugyanis a lipopoliszacharidokat lebontják, ezzel hatástalanítják azokat. Az epehajtó gyógynövényekkel serkenthető a máj epeelválasztó funkciója, így az epesavak termelődésének fokozásával valamennyire csökkenthető az endotoxinok jelentette kockázat.

Alom
Az állatorvosok első számú ajánlása, hogy a lovakat folyamatosan a szabadban tartsák, friss levegőn, távol a beltéri istálló környezetéhez kapcsolódó összes portól és részecskéktől.

Ez a jól működő ajánlás azonban sok lótartó számára elérhetetlen lehetőség. Illetve idős lovaknak nem elég a ridegtartás télen alom/fekvőhely nélkül (a gumipadozat elég lehet nyáron).

Több tanulmány is vizsgálódott, de az optimális alomra vonatkozó végleges válasz továbbra is várat magára. A vizsgált tulajdonságok a nedvszívó képesség (ezzel függ össze a penész- és az ammóniaterhelés), a portartalom és a könnyű kezelhetőség.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: