0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Lóasztma

Lovaknál a krónikus gyulladással járó alsó légúti betegségek két formáját különböztetik meg lóasztma gyűjtőnév alatt: enyhe/közepes fokú lóasztma és súlyos fokú lóasztma.

Kén: elsősorban metil-szulfonil-metán (MSM) formájában etetik lovakkal – ízületvédő céllal. A kéntartalmú aminosavak alkotórészeként szerepet játszik a fehérjék felépítésében és működésében, valamint hozzájárul a nagy kéntartalmú vegyületeket tartalmazó erős kötőszövet kialakulásához, ezzel segítheti a tüdőszövet reparációs folyamatait. Antioxidáns, gyulladáscsökkentő (citokinek mennyiségét csökkenti).

gyógynövénykeverék asztmás lónakFigyelem! Néhány tanulmány megfigyelései alapján feltételezik, hogy az ízületvédő, porcépítő anyag, a glükozamin alkalmazása ront az asztmás állapoton ember és ló esetében egyaránt.

Rutin: antioxidáns növényi vegyület, amely érvédő és gyulladáscsökkentő hatású.

Vas: fontos a vérképzéshez és az oxigén szállításához a szervezetben, ami esetenként hasznos lehet.

Kalcium: szerepet játszik az izmok összehúzódásában, az ingerületátvitelben és a légzőrendszeri nyálkahártya integritásának fenntartásában. Ma már egyre szélesebb körben ismert tény, hogy az allergia ellen nem hatásos.

Kiegészítő terápiák

Fitoterápia

A megfelelő gyógynövények általában csak tartós, gyakran életfogytig tartó etetés során adnak kielégítő eredményt. Tünetmentes lovaknál a fitoterápia akár önálló kezeléssé is válhat (a gyógyszerek átmeneti elhagyásával), azonban provokáló tényezők (triggerek) hatására előfordulhatnak kisebb-nagyobb állapotromlással járó időszakok, amelyek során mielőbb állatorvoshoz kell fordulni. A gyógynövényekkel végzett fitoterápia során több támadásponton célszerű hatást kifejteni. A növényi drogok többsége az állapotfenntartó szerek csoportjához tartozik:

váladékoldó, köptető szerek (pl. kakukk­fű, ánizs, édeskömény, lándzsás útifű, édesgyökér);

•légutakat fertőtlenítő szerek (az illóolaj-tartalmú gyógynövények jelentős része),

a mikrokapillárisokban zajló, helyi keringést segítő szerek (pl. fokhagyma, illóolajok);

immunmoduláló szerek: ritka a közvetlen immunerősítés (pl. fagocitózist fokozó Echinacea), de gyakori az immunrendszer stimulálása egyéb barrieren, pl. bélnyálkahártyán, valamint a bélflóra összetételének változásán keresztül (csípős drogok, mint fokhagyma, gyömbér, torma);inhalátor asztmás lónak

nyugtató, stresszérzékenységet csökkentő szerek: idegrendszerre hatnak (komló, macskagyökér, citromfű, vasfű), adaptogének, mellékvesére hatnak, stresszérzékenységet csökkentenek (ginzeng, tajgagyökér);

az allergiás hajlamot és túlérzékenységet csökkentő, az allergénekre adott reakciót befolyásoló szerek: a gyógynövényekkel a bélflóra összetételének kedvező irányú megváltoztatása és az idegrendszer működésének támogatása, a méregtelenítő funkciók és a májregeneráció fokozása, valamint az antioxidáns folyamatok erősítése a fő támadáspontok.

Aromaterápia

Az illóolajok alkalmazásáról megoszlanak a vélemények. Úgy tűnik, hogy az inhalációs készülékkel végzett inhalálás – amelynek során közvetlenül, nagy koncentrációban érik el az illóolajmolekulák a légutak nyálkahártyáját – könnyen nyálkahártya-irritációt, ezzel pedig azonnali és gyors állapotromlást okoz. Nem zárható ki, hogy akár allergiás reakció is fellép a tartós gyulladásos folyamatok miatt előzőleg érzékennyé vált barrieren (pl. légutakon, tüdőben). Asztmás lovaknál emiatt a tömény illóolajok (pl. eukaliptusz, erdei fenyő, kakukkfű, borsmenta, ánizs) belélegzése asztmás rohamot provokálhat.

A Magyar Tüdőgyógyász Társaság ajánlása szerint „gőzölés, meleg olajos vagy gyógynövényes oldattal történő inhalálás asztmás roham alatt kifejezetten ellenjavallt”.
Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: