0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 24.

Lóasztma

Lovaknál a krónikus gyulladással járó alsó légúti betegségek két formáját különböztetik meg lóasztma gyűjtőnév alatt: enyhe/közepes fokú lóasztma és súlyos fokú lóasztma.

szénaháló asztmás ló takarmányozásA széna locsolható, áztatható (táp­anyag­vesztés!), de a penészgombák mérgező anyagcsere-termékeinek (mikotoxinok) és spóráinak jelenléte ettől nem szűnik meg, legfeljebb a levegővel a légutakba jutó allergén porösszetevők aktivitása csökken.

Súlyos eseteknél a szénát nedvesítés és locsolás helyett gőzölik (vásárolható e célra speciális berendezés vagy otthon előállítható egy kuka és egy tapétagőzölő segítségével).

A hagyományos, szálas széna alternatívája a szénapellet, amely teljes értékű takarmány, azonban viszonylag magas ára korlátozza az elterjedését.

A körbálában etetett széna semmiképpen nem javasolt légzőszervi panaszos lovaknak. Előállítása és tárolása során nagyon nagy eséllyel lesz penészes és poros. Etetése mindenképpen kerülendő, különösen evéslassító szénaháló nélkül, mert a lovak háló nélkül gyakran belefúrják az orrukat és a fejüket. A körbálából etetés a kezelés sikertelenségének egyik fontos lehetséges oka a legelőn tartott lovaknál.

Megelőzés (!) céljából a szénát közvetlenül az etetés előtt 30 perccel vízbe lehet áztatni (teljes alámerítéssel, pl. műanyag szénahálóban), és csöpögő nedvesen lehet etetni. Az el nem fogyasztott nedves szénát 2-3 órán belül el kell távolítani a ló közeléből (az áztatás – különösen meleg időben – elősegíti a penészesedést).

A szénát fedett helyen kell tárolni, ezen túl a fedett, jól szellőző szín sokkal jobb, mint a takarófólia. A földön (nem betonon) tárolás során alulról is szellőzést kell biztosítani (raklapokra vagy gumiabroncsokra helyezéssel).

A szénát és a szalmát nem szabad a lovak közelében tárolni, főleg nem a lovakkal egy légtérben (a padlásról nagy porozással ledobált széna/szalma biztosíték a légzőszervi allergia gyors kialakulására). •Hibás gyakorlat a kehes lovakat olyan lovakkal együtt tartani, amelyek poros szénát esznek. A por is átszállhat, illetve a kehes ló is igyekezni fog hozzáférni a szénához.

Ne etessenek más lovakat ugyanazon a legelőn poros vagy penészes szénával.

Az asztmás lovakra hatással lehet a széna, a szalma és a száradó trágyakupacok közelsége.

Rossz testkondíciójú asztmás lovaknak a széna áztatása mellett olajokkal javasolt pótolni a kalóriát.

Tartásmód, levegőminőség

Amennyiben az istállóhoz kapcsolódik a légzőszervi panasz, ideális esetben a lovak 0/24 órában legelőn tartása javasolt (széna helyett minél több legeléssel).

A legelőhöz kapcsolódó lóasztmás lovaknál a téli hónapok kivételével célszerű kerülni a legelőre jutást, de őket is jól szellőző, tiszta helyen kell tartani.

Minden típusú lóasztma esetében előfordulhat olyan mértékű állapotjavulás, ami miatt a lovak egy idő elteltével bizonyos fokig tolerálják a korábban megbetegítőnek számító környezetet is.

Kompromisszumot jelent a ridegtartás jó állapotú, nem poros karámokban, megfelelő takarmánnyal (ha egyszer már elkezdődött a betegség, minden por súlyosbítja az asztmás lovak állapotát).

A ridegtartásban a különösen hideg időjárás ellen védelmet nyújthat egy beálló és a mélyalom (nem szalmával).

A forgalmas út közelsége vagy mezőgazdasági forgalomnak való kitettség esetén a járművek kipufogógáza súlyosbító tényező lehet.

Egyes lovaknál már a felül állandóan nyitott, jól szellőző angolboxos tartás is elegendő.

A jó szellőzés nem egyenlő a huzattal – utóbbi megfázást is okozhat.

Az elszívó ventilátorok ritkán hasznosak, sőt akár még súlyosbíthatják is a helyzetet. Nem szabad a megfelelő szellőztetés ürügyeként ilyeneket használni.

A lónak ne legyen kapcsolata nedves, poros, rosszul szellőző helyiségekkel!

A pókhálók elégtelen szellőzést jeleznek.

A beltéri környezetet rutinszerűen a lehető legpormentesebbé kell tenni.

Ne végezzenek ott takarítást, almolást, lópucolást, szénaetetést, ahol asztmás lovak tartózkodnak (a tisztítási műveletek előtt vigyék ki a lovat)!

A lóistállót és a karámokat nem szabad poros pályák és arénák közelében elhelyezni.

Forrás: Pegazus

Szaklap, amelyben a cikk megjelent: