0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 21.

Lapsang soushong: a füstös tea, amivel grillezni is lehet…

Nyáresti grillparti: füstös íz, szokatlan módszerrel... Imád grillezni? Nyáron szívesen főz vagy süt szabad tűzön? Ha igennel válaszolt, akkor a következő ötlet, illetve receptcsokor nagyon fog ízleni Önnek!

Egy különleges hozzávalóval gyakorlatilag bármikor, bárhol füstös jegyeket csempészhet a levesekbe, szószokba, mártásokba, egytálételekbe, sültekbe. És igen, természetesen még pácolhat is a lapsang shoushonggal.

fekete tea lapsangSzerencse a szerencsétlenségben

A történéseket hajlamosak vagyunk a pillanatnyi érzelmi állapotunknak megfelelően értékelni. Jó vagy rossz? Attól függ, honnan nézzük. Valószínűleg a lapsang soushong születésekor sem gondolt egyetlen riadt szerzetes sem arra, hogy a különös mentőakciójuknak hála egy világhíres tea látja meg a napvilágot. A legenda szerint, mielőtt a császári hadsereg megszállta a Fucsien tartomány északnyugati részén található WuYi Shan régiót, figyelmeztették Xingcun falu lakóit. A teagyár ekkor kényes helyzetbe került, mert a frissen begyűjtött tealevelek még feldolgozatlanul várakoztak.

A falubeliek gondoltak egyet, és hogy minél hamarabb kiszárítsák a leveleket, tüzet raktak fenyőágakból. Kiszárítás után eltemették a teát és elmenekültek.

Mikor visszatértek és kiásták a teatartó edényeket, csalódottan vették tudomásuk, hogy a tea tönkrement, sötét színű volt és füstös. De azért mégiscsak kivitték a piacra és milyen jól tették. A holland kereskedők ugyanis ráharaptak, felvásárolták, sőt kifejezetten igényelték, hogy a következő évben is készüljön ilyen. Mindenki eldöntheti, hogy ez vajon szerencsés „véletlen” volt-e vagy sem.

Hogyan főzhetünk teával?

Nem kell ám különlegességekre gondolni, persze néha szokatlan kombinációkon is törhetjük a fejünket, de ez a tea még a hagyományos gulyáslevesünket, ragunkat vagy pörköltünket is képes feldobni és feleleveníteni bográcsozós emlékeinket.

Kétféleképpen használhatjuk, erős teát készítünk (két teáskanál fekete teát leforrázunk fél csésze 100°C-os vízzel és öt percig áztatjuk) vagy mozsárban porrá őröljük a leveleket (utána ajánlott átszitálni) és azokkal fűszerezünk. A vizes oldat pácoláshoz, főzéshez ideális, míg a teapor a szárazabb jellegű ételekbe alkalmasabb, amihez nem kell sok nedvesség, mondjuk a kolbászok, fasírtok, burgerek masszájába inkább ez illik.

grillezés lapsang tea fűszer

Receptek a következő oldalon!
Forrás: magyarmezogazdasag.hu