Egy különleges hozzávalóval gyakorlatilag bármikor, bárhol füstös jegyeket csempészhet a levesekbe, szószokba, mártásokba, egytálételekbe, sültekbe. És igen, természetesen még pácolhat is a lapsang shoushonggal.
Szerencse a szerencsétlenségben
A történéseket hajlamosak vagyunk a pillanatnyi érzelmi állapotunknak megfelelően értékelni. Jó vagy rossz? Attól függ, honnan nézzük. Valószínűleg a lapsang soushong születésekor sem gondolt egyetlen riadt szerzetes sem arra, hogy a különös mentőakciójuknak hála egy világhíres tea látja meg a napvilágot. A legenda szerint, mielőtt a császári hadsereg megszállta a Fucsien tartomány északnyugati részén található WuYi Shan régiót, figyelmeztették Xingcun falu lakóit. A teagyár ekkor kényes helyzetbe került, mert a frissen begyűjtött tealevelek még feldolgozatlanul várakoztak.
Mikor visszatértek és kiásták a teatartó edényeket, csalódottan vették tudomásuk, hogy a tea tönkrement, sötét színű volt és füstös. De azért mégiscsak kivitték a piacra és milyen jól tették. A holland kereskedők ugyanis ráharaptak, felvásárolták, sőt kifejezetten igényelték, hogy a következő évben is készüljön ilyen. Mindenki eldöntheti, hogy ez vajon szerencsés „véletlen” volt-e vagy sem.
Hogyan főzhetünk teával?
Nem kell ám különlegességekre gondolni, persze néha szokatlan kombinációkon is törhetjük a fejünket, de ez a tea még a hagyományos gulyáslevesünket, ragunkat vagy pörköltünket is képes feldobni és feleleveníteni bográcsozós emlékeinket.