Mindenkinek van kedvenc arckréme vagy kozmetikai kezelése, de tagadhatatlan, hogy a szép bőr a belülről való táplálással kezdődik. Az idősebb bőrsejtek folyamatosan cserélődnek, ami azt jelenti, hogy a folyamatos tápanyagellátás elengedhetetlen a bőr megújulásának támogatásához.
A ráncok és az öregségi foltok elkerülhetetlenek, de az öregedést a túlzott napozás, a szolárium, a kemény szappanok, a vegyi anyagok és a helytelen táplálkozás is fokozza.
Naponta legalább öt adag gyümölcs és zöldség
A gyümölcsök és zöldségek erős antioxidánsokat tartalmaznak, amelyek segítenek megvédeni a bőrt a szabad gyökök által okozott sejtkárosodástól. Ezeket a szabad gyököket a dohányzás, a környezetszennyezés és az erős napfény válthatja ki. A narancssárga gyümölcsökben és zöldségekben, például a sárgarépában, az édesburgonyában, a sütőtökben található béta-karotin, valamint a kelkáposztában, a papayában és a spenótban található lutein egyaránt fontos a bőrsejtek normális fejlődéséhez és az egészséges bőrszínhez.
Jó sok C-vitamin
C-vitaminra az immunrendszer támogatásához, a ragyogó bőr elősegítéséhez és a foltok gyógyulásához van szükségünk. A legjobb forrásai a fekete ribizli, az áfonya, a brokkoli, a guava, a kivi, a narancs, a papaya, az eper és az édesburgonya. A C-vitamin kulcsfontosságú a kollagén előállításához is.
Együnk elegendő E-vitamint
Töltse fel a szelénkészletét
A szelén erős antioxidáns, amely a C- és E-vitamin mellett működik. Tanulmányok szerint a szelénben gazdag étrend védelmet nyújthat a bőrrák, a napkárosodás és az öregségi foltok ellen. A bevitel növelésének egyik módja a brazil dió fogyasztása. Már két-három dió biztosítja az ajánlott napi mennyiséget. Keverje össze a brazil diót más, E-vitaminban gazdag magvakkal rágcsálnivalóként vagy szórja salátára. További jó forrásai ennek az ásványi anyagnak a halak, kagylók, tojás, búzacsíra, paradicsom és brokkoli.