Ne feledje a cinket
A cink segít megőrizni a bőr rugalmasságát azáltal, hogy támogatja a bőr olajtermelő mirigyeinek normális működését. Részt vesz a gyógyulási folyamatban is, és segít helyreállítani a bőrkárosodásokat. A cinkben gazdag élelmiszerek közé tartozik a hal, a sovány vörös hús, a teljes kiőrlésű gabonafélék, a baromfi, a diófélék, a magvak és a kagylók.
Vigyen be egészséges zsírokat
Bizonyos zsírok természetes hidratálóként működnek a bőre számára, belülről rugalmasan tartják. Ezek közé a zsírok közé tartoznak az avokádóban, az olajos halakban, a diófélékben és a magvakban található egyszeresen és többszörösen telítetlen fajták.
Kellenek a fitoösztrogének
A fitoösztrogének a növényekben található természetes vegyületek. Hasonló szerkezetűek, mint a női nemi hormon, az ösztrogén, és úgy gondolják, hogy segítenek egyensúlyban tartani a természetes hormonjainkat. Ez azért fontos, mert az ösztrogén fontos szerepet játszik a bőr egészségében, különösen a bőr szerkezetének támogatásában és a bőrkárosodás minimalizálásában. A növényi „ösztrogénnek” különböző típusai vannak – egyesek a szójában (izoflavonok), például a tofuban és a tempeh-ben, míg mások a teljes kiőrlésű gabonafélék rostjaiban, a gyümölcsökben, a zöldségekben és a lenmagban találhatók.
Az elengedhetetlen víz
A bőrnek nedvességre van szüksége ahhoz, hogy rugalmas maradjon, már enyhe dehidratáltságtól is száraznak, fáradtnak és kissé szürkének tűnhet. A szakértők azt javasolják, hogy naponta hat-nyolc pohár vizet igyunk. Minden folyadék beleszámít a napi mennyiségbe, de a víz a legjobb. Jók a koffeinmentes gyógyteák is. Emellett egyes gyümölcsök és zöldségek, például a görögdinnye, a cukkini és az uborka is hozzájárulnak a folyadékbevitelhez.
Legyen a szénhidrát alacsony GI-értékű
A glikémiás index (GI) egy olyan rendszer, amely a szénhidrátalapú élelmiszereket aszerint rangsorolja, hogy mennyire lassan vagy gyorsan bomlanak le a szervezetben glükózzá.
Jó, ha elkerüljük a magas GI-értékű szénhidrátokat, például a kekszeket és a cukros italokat, mivel ezek inzulintermeléshez vezetnek, ami károsíthatja a kollagént és felgyorsíthatja a ráncosodást.
Óvatosan a gyors diétákkal
Az ismételt fogyás és visszahízás megviseli a bőrt, megereszkedést, ráncokat és striákat okoz. A gyorsdiéták alatt gyakran hiányoznak az alapvető vitaminok és ásványi anyagok is. Hosszú időn keresztül ez a fajta fogyókúra negatívan tükröződik a bőrödön.