Megint mások pedig aktívan részt vesznek chilievő versenyeken is, és keresik a világ legcsípősebb chilipaprikáit, mint például a Carolina Reaper-t.
A csípős szószok globális piaca az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt. Jelenleg 2,71 milliárd dollár körül mozog, és 2028-ra várhatóan 4,38 milliárd dollárra nő.
Felmerül a kérdés, hogy árthat-e a ez a heves csípős érzés a szervezetünknek?
Minden egészségügyi előnye ellenére a csípős chilipaprika fogyasztása okozhat némi kellemetlenséget. Ide tartozik a hányinger, hányás, szemfájdalom, hasmenés, hasi fájdalom, savas refluxból eredő gyomorégés és fejfájás. De ezek az érzések csupán a testünk reakciójából adódnak, nem pedig abból, hogy a chili ténylegesen megéget minket.
De mi lehet ennek az előnye? Nos, ezt az égő érzést az emlősök érzik, de a madarak nem. Ezért egy elterjedt elmélet szerint a kapszaicint a növények azért fejlesztették ki, hogy elriasszák maguktól az emlősöket, miközben a madarakat mégis arra ösztönzik, hogy megegyék a gyümölcsöt és messzire hordják a magokat.
Bár valódi égés nem történik, a szájban és az emésztőrendszerben lévő egyes sejtek azonban reagálhatnak az ingerre olyan vegyi anyagok felszabadításával, amelyek kismértékű további irritációt idéznek elő. Ez a reakció általában viszonylag rövid ideig tart, és az égető érzés elmúltával ez is megszűnik.
Még egészséges is lehet
A chili számos konyhában gyakran használt fűszer, rendszeres fogyasztása pedig előnyökkel is jár, hiszen nagyszerű antioxidánsforrás. Ráadásul akik chilit adnak az ételekhez, általában kevesebb sót tesznek hozzá. Ezzel a csípős ízek élvezete egészséges szokássá válhat egyesek számára.
Ha mások sokkal csípősebb chilit fogyaszthatnak, mint amit ön élvez, nem kell versenyre kelni, a jelenlegi ajánlás az, hogy mindenki maradjon a komfortzónáján belül, ha chilifogyasztásról van szó.
Ez is érdekelheti: