0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

Árthat-e a szervezetünknek a chili?

Mindannyian ismerjük az égető érzést, amit a chilipaprika fogyasztásakor érzünk. Egyesek elviselik az erős csípősséget, míg mások a tejes doboz után nyúlnak.

Megint mások pedig aktívan részt vesznek chilievő versenyeken is, és keresik a világ legcsípősebb chilipaprikáit, mint például a Carolina Reaper-t.

A csípős szószok globális piaca az elmúlt néhány évben jelentősen megnőtt. Jelenleg 2,71 milliárd dollár körül mozog, és 2028-ra várhatóan 4,38 milliárd dollárra nő.

chili paprika száj mosoly

Felmerül a kérdés, hogy árthat-e a ez a heves csípős érzés a szervezetünknek?

Minden egészségügyi előnye ellenére a csípős chilipaprika fogyasztása okozhat némi kellemetlenséget. Ide tartozik a hányinger, hányás, szemfájdalom, hasmenés, hasi fájdalom, savas refluxból eredő gyomorégés és fejfájás. De ezek az érzések csupán a testünk reakciójából adódnak, nem pedig abból, hogy a chili ténylegesen megéget minket.

Így a csípős chili fogyasztásakor észlelt számos mellékhatás, mint például az izzadás és a fájdalom, annak az eredménye, hogy a testünk az ingert valódi égésnek tekinti.  A szervezetünk érzékeli a kapszaicint, a chili fő hatóanyagát, és azonnal reagál rá. De nem történik komoly fizikai károsodás a sejtekben. A kapszaicin becsapja a szervezetet, hogy azt higgye, valódi égési sérülést tapasztal.

csípős paprika japaeno chili

De mi lehet ennek az előnye? Nos, ezt az égő érzést az emlősök érzik, de a madarak nem. Ezért egy elterjedt elmélet szerint a kapszaicint a növények azért fejlesztették ki, hogy elriasszák maguktól az emlősöket, miközben a madarakat mégis arra ösztönzik, hogy megegyék a gyümölcsöt és messzire hordják a magokat.

Bár valódi égés nem történik, a szájban és az emésztőrendszerben lévő egyes sejtek azonban reagálhatnak az ingerre olyan vegyi anyagok felszabadításával, amelyek kismértékű további irritációt idéznek elő. Ez a reakció általában viszonylag rövid ideig tart, és az égető érzés elmúltával ez is megszűnik.

Ezt leszámítva nincs sok bizonyíték arra, hogy a csípős chili kiegyensúlyozott és mérsékelt fogyasztása bármilyen nagyobb sérülést vagy negatív hatást okozna.

Még egészséges is lehet

A chili számos konyhában gyakran használt fűszer, rendszeres fogyasztása pedig előnyökkel is jár, hiszen nagyszerű antioxidánsforrás. Ráadásul akik chilit adnak az ételekhez, általában kevesebb sót tesznek hozzá. Ezzel a csípős ízek élvezete egészséges szokássá válhat egyesek számára.

chili paprika

Bizonyára észrevette, hogy minél több csípőset eszik, annál több csípősséget tud elviselni. Ez azért van, mert a fájdalomidegek a fokozott és hosszan tartó ingerlés hatására kezdenek kevésbé érzékennyé válni. Emellett egyes emberek természetes módon sokkal magasabb hőfokot is elviselnek, amit részben a genetika szabályoz.

Ha mások sokkal csípősebb chilit fogyaszthatnak, mint amit ön élvez, nem kell versenyre kelni, a jelenlegi ajánlás az, hogy mindenki maradjon a komfortzónáján belül, ha chilifogyasztásról van szó.

Ez is érdekelheti:

Forrás: bond.edu.au

Magazin ajánló: