0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

Hamarosan vegánná teszik kedvenc édességünket

A Nutellát gyártó Ferrero vállalat azon dolgozik, hogy elkészítse a mogyorós finomság állati eredetű összetevőktől mentes verzióját. Ezt – kezdetben – az olasz boltok polcaira szánják.

A Nutella Plant Based (Növényi Eredetű Nutella) márkanevet tavaly decemberben már szabadalmaztatták is Olaszországban illetve Németországban, valamint a 100%-ban növényi Nutella érkezését már egy szakmabeli, Giorgio Santambrogio is megerősítette LinkedIn profilján.

A Ferrero azt ígéri, a világhírű édesség növényi verziója ízre egy az egyben meg fog egyezni a jól megszokottal
– írja a Euronews.
csokoládés mogyorókrém, édesség
Fotó: Freepik

Nehéz kezdet, hangos siker

Nutella

A Nutella eredete egészen a második világháborúig nyúlik vissza, amikor is a csokoládé ára az egekbe szökött, előállítása pedig drasztikusan csökkent. Ezért aztán az édességgyártók olyan megoldások után kezdtek kutakodni, melyek segítségével kakaó helyett más alapanyaggal tudnának cukros finomságokat készíteni. Így jött képbe a mogyoró is. Ám egészen 1964-ig kellett várni, hogy megszülessen minden idők legnépszerűbb csokoládés mogyorókréme, a Nutella.

Az első üveg egyenesen az olasz Piemontban termett mogyoróból készült. Egy évvel később pedig már a jól ismert, ikonikus Nutella logóval ellátott termékek lepték el az üzleteket Európa-szerte, Olaszországon, Németországon, Franciaországon át egészen Ausztriáig.

A Nutella népszerűsége töretlen: az édesség eladásai egy év alatt 20%-kal növekedtek, tavaly 500 000 tonnányit állítottak elő belőle, melyet a világ több mint 75 országában adtak el. A családi tulajdonú Ferrero sikertermékének gyakorlatilag a mai napig nincs konkurenciája a piacon.

Mit tud a vegán Nutella?

Az édességóriás pedig – lépést tartva a trendekkel –  úgy tervezi, idén ősszel a csokoládés mogyorókrém vegán verzióját fogja piacra dobni.

Felmerülhet a kérdés: mégis milyen állati eredetű összetevőt tartalmaz az eredeti mogyorókrém?

Természetesen nem húsról van szó, ám a termék összetevői között szerepel tejpor, mely nem csak a vegánok, de a tejtermék-allergiával küzdők számára is tiltólistára teszi a finomságot.

kenyér csokoládés mogyorókrémmel

A Ferrero emellett az flexitáriánus étrend követőinek is kedvezni fog újításával.

A flexitáriánus diéta lényege, hogy az állati eredetű élelmiszereket nem kizárja, csupán minimalizálja, amikor csak lehet.

A veganizmussal ellentétben, mely életmódot is magában foglal, a flexitarianizmus egyedül az étkezésre fókuszál. Az étrend követőinek száma becslések szerint 12 millió fő Olaszországban. Így a Nutella még az olyan flexitáriánus háztartásokban is megjelenhet majd, ahol korábban nem vásárolták.

Bolygó kontra Nutella

Ám a növényi eredetű verzió krém továbbra is problémás lehet a vegán életmódúaknak és a zöld szemléletűeknek.

erdő

Sokan bojkottálják már jó ideje a termék vásárlását  fenntarthatósági okokból.

A Nutella ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz pálmaolajat, mely előállítása hatalmas mértékű erdőirtásokkal jár.

A pusztításra ítélt esőerdők ráadásul olyan veszélyeztetett fajoknak adnak otthont, mint az orángután, a borneói törpeelefánt vagy a szumátrai orrszarvú. A pálmaolaj a növény- és állatvilág mellett egészségünknek sem kedvez: a többi növényi olajnál is magasabb telítettzsírsav-tartalommal bír, mely gyakori fogyasztása növeli a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/euronews.com

Magazin ajánló: