0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 19.

Így néz ki a tökéletes munkahelyi ebéd

A legkönnyebb rendelni valamit délben a munkahelyünkre. Ám most megmutatjuk, hogyan lehet sokkal egészségesebb és pénztárcakímélőbb az irodai ebédünk!

Elég könnyű beleesni abba a csapdába, hogy készételeket rendeljünk ebéd gyanánt a munkahelyünkre. Jó, ha tudjuk, hogy ezek legtöbbször sok telített zsírt, sót és cukrot tartalmaznak, valamint, hogy az ottani konyhákon nem feltétlenül a legjobb minőségű alapanyagokból főznek.

Ha viszont magunknak állítjuk össze dobozunk tartalmát, elkerülhetjük az egészségtelen falatokat, nem beszélve arról, hogy jóval olcsóbban ki is hozhatunk egy adag ebédet.
Ennél jobb választás, ha saját ebédet készítünk
Hogy miből álljon az ebédünk, arra a táplálkozási szakemberek remek tanácsokkal szolgálnak.

Az ebéd elkészítésekor koncentráljon arra, hogy az megfelelő mennyiségű fehérjét tartalmazzon: legyen benne váltakozva hús, hal, tojás, tejtermékek, bab és egyéb hüvelyesek. Figyeljen a kiegyensúlyozott rostbevitelre, ezért válasszon teljes kiőrlésű rizst, tésztát és kenyeret, valamint sok zöldséget.

Ha ezekre odafigyel, magas tápértékű lesz ebédje, vércukor- és energiaszintje is kiegyensúlyozott marad, és délután is jobban tud majd koncentrálni.

Ha ebédre szendvicset szeret leginkább fogyasztani, válasszon magvas vagy rozsos kenyeret, illetve teljes kiőrlésű bagettet, pitát. Hagyja el a vajat és a margarint, hogy a csökkentse az étel zsír- és kalóriatartalmát. Helyettük használjon például zöldségkrémeket! Próbálja ki a füstölt lazacos-avokádós szendvicset rozskenyérből, mely bőven tartalmaz fehérjét és jó zsírokat. Pakolja meg friss vagy grillezett zöldségekkel is a kenyérszeleteket.

avokádó, lazac
A szendvicshez jó választás a hal és a zöldség is

Spóroljon időt és pénzt azzal, hogy a maradékokat a lehető legjobban felhasználja – ezek jól kiválthatják a szendvicseket is.

Növelje az ételek rosttartalmát például úgy, hogy babot vagy lencsét ad a levesekhez és a salátákhoz.

Ezek ugyanis segítenek hosszabb időre jóllakni, csökkentik az étkezés glikémiás értékét, és segítenek fenntartani az energiaszintet. Próbálja ki a tahini, azaz a szezámmag pasztával készült salátaöntetet is!

Kedvezzen szívének, és hetente legalább egyszer fogyasszon halat: válasszon szardíniát, lazacot, pisztrángot, készítsen hozzá alacsony kalóriatartalmú cukkini- és zöldbabsalátát.

Készítsük el otthon
Kerülje el a délutáni enerváltságot alacsony GI-értékű ételek beiktatásával, amelyek segítenek kiegyensúlyozni a vércukorszintet. A B-vitaminok, valamint a króm és az egyéb ásványi anyagok fontosak ehhez, ezért fogyasszon teljes kiőrlésű gabonát, sovány húsokat, halat, paradicsomot, babot és hagymát.

Ha édesen szeretné befejezni az étkezést, vagy napközben nassolna valamit, válasszon egészséges desszertet, gyümölcsöt, de kerülje az édes süteményeket, a kekszeket, a csokoládé-féleségeket,  kivéve a magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Tea és kávé függő? A koffein segít ébernek és koncentráltnak maradni, de ne hagyatkozzon teljes mértékben erre!

Csökkentse a fekete tea és kávé fogyasztását, válasszon vizet, cukrozatlan gyümölcslét, joghurtos turmixot vagy a zöld- és gyógyteákat munkahelyén.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: