0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. október 3.

„Ha boldogok a növényeim, az vagyok én is” – elmélkedünk Petra kertjében

Egy forró nap délutánján látogattunk el Tischler Petra szekszárdi, ökológiai szemléletű kertjébe. Többek között bepillantást nyerhetünk abba, hogy a nemzetközileg is ismert professzionális séf miként gondolkodik a naponta felhasznált nyersanyagokról.

Harmónia a tányéron

Tischler Petra kertje
Fotó: Kiss Gergely

Petra jelenleg privát séf, aki felkérésre vacsorákat főz, tematikus menüsorokat készít, workshopokat tart és tanít is. A menük az alapján készülnek, hogy éppen mi van a kertben, a legfőbb szempont mindig a szezonalitás, és vacsoraestjei még többről is szólnak.

– Azt vallom, hogy a szeretettel készülő ételekről meg lehet állapítani, hogy szeretettel készülnek, ez már lassan közhellyé válik, de én ezt még szívesen tovább is gondolom. A saját magam által termelt növényekből fogott magot teszem el a következő évre, a folyamatos munka eredményeképpen remélhetőleg egészséges növény növekszik majd egy olyan közegben, ahol a növények és én is jól érzem magam. Ezt a harmóniát adom át a tányéron keresztül az embereknek.

Olyan élményvacsorákat és edukációt adok a vendégeknek, ahol az étellel a test és a lélek is gyarapszik, ezáltal egy olyan komplex, személyre szabott folyamatnak lesznek a részesei, amit máshol nem kaphatnak meg.

Hiszek abban, hogy az az energia, amit befektetek a növénytermesztésbe, majd a főzésbe, hasznosul a vendégek szervezetében, hiszen az vagy, amit megeszel. Ez egy nagyon intim dolog, amit a vendégeimmel közösen élünk át. Továbbá úgy gondolom, hogy mi, szakácsok felelősek vagyunk azért, hogy mit teszünk a tányérra.

Petra specialitásai egyébként a halak és a tenger gyümölcsei, az éttermekben mindig ezen a pályán dolgozott, elmondása szerint sokkal több homárt bontott életében, mint csirkét. Ez nagyon speciális tudás, Magyarországon nem is tanítják, ezért az ő elméleti kurzusainak ez a témája. Itthon földrajzi helyzetünkből adódóan a tengeri alapanyag nem egyeztethető össze az elkötelezett fenntartható szemlélettel, ezért a gasztronómiának ez a része most háttérbe szorul a munkája során. De fenntartható halászatokból származó halak készítését és fogyasztását nagyon fontosnak tartja.

Tischler Petra kertje
Fotó: Kiss Gergely

Miközben ezt meséli, sétálgatunk a kertben és begyűjt néhány érett termést, cukkinit, hagymát, karalábét, szed fűszernövényeket, és lehalász pár szem érett fügét a bokor legtetejéről. A teraszon kialakított konyhai részen izzik a parázs a kerámia grillben, amelyen megsüti a kerti zöldségekből összeállított fogást. Közben előkerül egy maradék üveg csípős lecsó, savanyított lilakáposzta, kovászos házi kenyér. Percek alatt megtapasztaljuk, hogy mit jelent Petránál, amikor azt mondja, hogy mellette senki nem fog éhen halni, mert a semmiből is tud valamit készíteni.

Mindvégig velünk van Tajga kutya, aki igazán irigylésre méltó helyzetben van, hiszen táp helyett minden nap „kutya-házikosztot” kap, amit a séf kizárólag neki készít.

Az elmúlt pár évben nagyot fordult Petra élete, ezért kíváncsi vagyok arra, mit gondol, tíz év múlva hol tudja elképzelni magát.

– Remélem, nagyon sok csirkém lesz, kacsák és szarvasmarhák is a zöldségek és gyümölcsök mellett. És szeretnék egy nagy tavat, amiben a kacsák jól érzik magukat, és jót tesz az ökoszisztémának is, mondja elgondolkodva.

Hát ez bizony egy farm!

Forrás: Kertbarát Magazin

Szaklap, amelyben a cikk megjelent:

Magazin ajánló: