Paradicsomos pite:
áztassunk be 1 csésze kesudiót forró vízbe 1 órára. Szeleteljünk fel vékonyan 2-3 nagyobb paradicsomot. A szeleteket tegyük egy tálcára, szórjunk rájuk egy csipetnyi sót, és pihentessük 30 percig. Egy csomag leveles tésztát fektessük egy tepsire, villával szurkáljuk meg, és 200°C-ra előmelegített sütőben süssük kb. 15 percig. Közben robotgéppel dolgozzuk simára a lecsepegtetett kesudiót, 1/3 csésze friss vízzel, 1 evőkanál citromlével, 1 gerezd fokhagymával, 2 evőkanál apróra vágott bazsalikommal, és ½ teáskanál sóval. Kenjük a kesukrémet a leveles tésztára, rendezzük el a tetején ízlésesen a leitatott paradicsomszeleteket, és süssük további 10-15 percig. Hagyjuk néhány percig hűlni, szórjuk meg a tetejét frissen őrölt fekete borssal, és tálaljuk.
Paradicsomlekvár:
mérjünk ki 1250 g hámozott és magtalanított paradicsomot. Vágjuk viszonylag apró darabokra a paradicsomokat, majd egy vastag talpú lábasban kezdjük el főzni közepes lángon. Amikor már látványosan „összeesett”, némi hűtés után botmixerrel dolgozzuk simára. Adjunk hozzá 1 evőkanálnyi vaníliaesszenciát, esetleg néhány apróra vágott bazsalikomlevelet, aztán szórjunk bele egy 3:1-ben dzsemesítőt 300 g cukorral elkeverve. Forraljuk fel, hagyjuk egy pár pillanatig puttyogni, és adagoljuk kisebb üvegekbe.
Sült paradicsomszósz:
bármikor készíthetjük, amikor van néhány marék paradicsomunk, amit már nem tudunk frissen elfogyasztani. A megmosott paradicsomokat vágjuk fel, és tegyük egy kiolajozott tepsibe. Tegyünk mellé 1 felkarikázott vöröshagymát és néhány gerezd fokhagymát. Sózzuk, borsozzuk, és süssük meg (1-1,5 óra). Miután kihűlt, dolgozzuk át paradicsompasszírozón. Öntsük át egy lábasba, forraljuk fel, ha szükséges ízesítsük, és sűrítsük mártásosra. Még tűzforrón porciózzuk makulátlanul tiszta üvegekbe, zárjuk le, és tegyük száraz dunsztba, míg kihűlnek. Ha ügyelünk a higiéniára, tartósítószer nélkül is hónapokat kibírnak.
Aszalt paradicsom:
vegyünk néhány kilogramm Lucullus paradicsomot (vagy más kemény húsú fajtát), vágjuk félbe őket, és kaparjuk ki a magjaikat. Sózzuk meg alaposan, helyezzük tepsire, és szárítsuk ki sütőben a legalacsonyabb fokozaton, vagy aszalóban, esetleg kihasználva néhány kánikulás nap melegét. Légmentesen zárható edényben hosszan eltartható, és később különféle ételeket (salátákat, péksüteményeket, stb.) ízesíthetünk, gazdagíthatunk vele, vagy készíthetünk belőle tésztaszószt. Készíthetünk számára fűszeres olajat a saját kedvünkre, vagy meglephetünk vele mást. A szárított paradicsomokat tegyük szorosan kisebb üvegekbe, majd öntsük fel a fűszerekkel gazdagított olajjal. Napraforgóolajban keverjünk el ízlés szerint fűszereket: fokhagymát, csípős paprika darabkákat, bazsalikomot, oregánót, majoránnát (szárított formában). A fűszeres olaj a paradicsomok elfogyása után felhasználható salátákhoz, tésztás, vagy burgonyás ételekhez.