Erre jutottak a Cambridge-i Egyetem kutatói, miután közel 2 millió ember egészségügyi metaadatait vetették össze egy nagy volumenű tanulmányban. A kutatók szerint ez az eddigi legátfogóbb ilyen jellegű kutatás, mely egyértelmű korrelációt mutat a betegség és a feldolgozott húsok, valamint a vörös húsok fogyasztása között.

Forrás: freepik.com
Ezzel szemben napi 100 gramm baromfihús elfogyasztása csak 8%-kal növelte a diabétesz kockázatát. Ez utóbbi eredmény szintén áttörés, ugyanis eddig nem volt ilyen bizonyíték a baromfihús és a cukorbetegség közötti összefüggésre. Ám a kutatók szerint ez további vizsgálatokat igényel.
A tanulmány elkészítése során több földrész összesen 20 országából felvett adatokat vizsgáltak a kutatók, amit a Lancet folyóirat szakosított számában publikáltak. A kutatók szerint az eredmény egyértelmű: a népbetegségnek számító kettes típusú cukorbetegség megelőzése megvalósítható a feldolgozott húsok (többnyire a felvágottak), valamint a feldolgozatlan vörös húsok fogyasztásának csökkentésével.

Forrás: pixabay.com
A Guardian brit lapnak megszólaló, a kutatásban részt nem vevő szakértők is fontos eredménynek tartják cambridge-i kollégáik munkáját.