0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. április 18.

Napi két szelet sonka is sok? A kutatók szerint egyértelműen

Egy új kutatás eredménye szerint a zöldség- és gyümölcsfogyasztásra kéne helyezni nagyobb hangsúlyt, hiszen már napi két szelet sonka elfogyasztása is 15%-kal növeli a kettes típusú cukorbetegség kockázatát.

Erre jutottak a Cambridge-i Egyetem kutatói, miután közel 2 millió ember egészségügyi metaadatait vetették össze egy nagy volumenű tanulmányban. A kutatók szerint ez az eddigi legátfogóbb ilyen jellegű kutatás, mely egyértelmű korrelációt mutat a betegség és a feldolgozott húsok, valamint a vörös húsok fogyasztása között.

Illusztráció
Forrás: freepik.com
Egész pontosan arra jutottak, hogy napi 50 gramm feldolgozott hús – ami nagyjából 2 szelet gépsonkának felel meg – elfogyasztásával 15%-kal nő az esélye annak, hogy az egyénnél 10 éven belül kialakul a kettes típusú cukorbetegség.

Ezzel szemben napi 100 gramm baromfihús elfogyasztása csak 8%-kal növelte a diabétesz kockázatát. Ez utóbbi eredmény szintén áttörés, ugyanis eddig nem volt ilyen bizonyíték a baromfihús és a cukorbetegség közötti összefüggésre. Ám a kutatók szerint ez további vizsgálatokat igényel.

A tanulmány elkészítése során több földrész összesen 20 országából felvett adatokat vizsgáltak a kutatók, amit a Lancet folyóirat szakosított számában publikáltak. A kutatók szerint az eredmény egyértelmű: a népbetegségnek számító kettes típusú cukorbetegség megelőzése megvalósítható a feldolgozott húsok (többnyire a felvágottak), valamint a feldolgozatlan vörös húsok fogyasztásának csökkentésével.

Illusztráció
Forrás: pixabay.com

A Guardian brit lapnak megszólaló, a kutatásban részt nem vevő szakértők is fontos eredménynek tartják cambridge-i kollégáik munkáját.

Egyetértenek abban, hogy az egészséges étrendhez elengedhetetlen a húsfogyasztás mérséklése, valamint a zöldségek, gyümölcsök gyakoribb fogyasztását, illetve a rendszeres testmozgást javasolják.
Forrás: magyarmezogazdasag.hu/theguardian.com

Magazin ajánló: