A gyulladás szervezetünk természetes – és hasznos – immunválasza a fertőzésekre. Ám krónikus gyulladás néha akkor is kialakul, amikor nem fenyegeti egészségünket se vírus, se egyéb betolakodó. Ennek kiváltó oka sokszor a helytelen táplálkozásban keresendő, eredménye pedig akár cukorbetegség, ízületi gyulladás is lehet. A gyulladásos folyamatok ráadásul bőrproblémákat is okozhatnak: hatásukra kialakulhat vagy akár súlyosbodhat az akné, a pikkelysömör, az ekcéma és a rosacea is.
Bőrünk számára a lehető legrosszabb választásnak az ultrafeldolgozott élelmiszerek bizonyulnak. A SheFinds életmódportál dietetikusa elárulta, melyik a 3 leginkább kerülendő élelmiszer, amennyiben szeretnénk elkerülni a bőrproblémákat.
Cukros üdítők
A szénsavas üdítőitalok tele vannak cukorral, míg rosttartalmuk a nullával egyenlő. Így a cukor „hatékonyan” fejtheti ki hatását: hirtelen megemeli a vércukorszintet, ami hosszú távon súlygyarapodáshoz, gyulladásos folyamatok kialakulásához vezethet.
A cukor hátráltatja a kollagéntermelést is, mely fehérje biztosítja bőrünk rugalmasságát, fiatalos kinézetét.
Sült krumpli
A dehidratáltság a bőr elöregedéséhez, ráncok megjelenéséhez vezethet. A só pedig szervezetet von el a szervezettől, azaz dehidratál. És, hogy melyik ultrafeldolgozott élelmiszer tartalmazza az egyik legnagyobb mennyiségben? Persze, hogy a gyorséttermi sült krumpli!
így akár már a sültkrumplizás utáni reggelen – ahogy azt legtöbben tapasztalták is – pattanások köszönhetnek vissza tükörképünkről. Ha mindez nem lenne elég, az olaj magas fokon történő hevítése miatt úgynevezett glikációs végtermékek (Advanced Glycation End Products, AGE) jönnek létre. Ezek pedig növelik a szervezet gyulladásos folyamatait.
Feldolgozott húsok
A bolti felvágottak, szalámik, párizsik, virslik egytől-egyig tartalmaznak szulfitokat, mely vegyületek szintén a bőr dehidratációját idézhetik elő. Többszörösen telített zsírtartalmukkal hozzájárulnak a gyulladás fokozódásához, ráadásul a feldolgozott húsok rendszeres fogyasztása az emésztésnek sem tesz jót.