Olívaolajért, a mediterrán konyha egyik kedvenc alapanyagáért hazánkban is gyakran nyúlunk. Az avokádó olaj – melyet a legtöbb olajjal ellentétben nem magból, hanem a gyümölcs húsából nyernek – pedig egyre népszerűbb az egészségtudatos vásárlók körében.
De mégis melyiket válasszuk? A Today dietetikusai megválaszolták a kérdést.
Mindkettő maga a folyékony csoda
Antioxidánsainak köszönhetően az olíva- és az avokádóolaj is segíthet csökkenteni a szervezet gyulladásos folyamatait.
egy evőkanálnyival nagyjából 120 kalóriát és 14 g zsírt (10 g egyszeresen telítetlen, 2 g többszörösen telítetlen, 2 g telített) viszünk be mindkét olajjal. Az egyszeresen telítetlen zsírok, mint például a bennük található Omega-9 zsírsavak jót tesznek a szívnek. Mindkettő használható sütéshez, főzéshez is.
Remek forrásai az E-vitaminnak is, mely antioxidánsként táplálja a bőrt. Ugyanakkor az olívaolaj valamennyivel több antioxidánssal rendelkezik. Ilyen például az oleokantal is, mely kizárólag az olívaolajban található meg. Kutatások bizonyították, a különleges növényi vegyület fájdalomcsillapító hatással bír. Emellett az agyműködést is támogatja.
Összességében mindkét olaj kimagasló növényi vegyületekkel és tápértékekkel rendelkezik, nincs jelentős eltérés köztük.
Akkor mégis miben térnek el?
A kettő közti legfontosabb különbség az olajok füstpontja. Ez a szám azt mutatja meg, hány fokon kezd az olaj égni. Az oxidáció (égés) következtében megváltozik az olaj szerkezete, sőt, az íze is, ráadásul károsodik értékes beltartalma.
Az extra szűz olívaolaj füstpontja alacsony, nagyjából 190 fok. Így ezt leginkább nyers salátákhoz, pároláshoz, alacsony fokon történő sütéshez vagy főzéshez használjuk. A finomított olívaolaj, habár füstpontja magasabb (körülbelül 240 fok), kevesebb jótékony tápanyagot tartalmaz.
Ízükben is találunk némi eltérést. Bár ezt márkája válogatja, az avokádóolaj általában semlegesebb ízű, mint az olívaolaj. Utóbbi jellegzetes ízzel rendelkezik, mely a finomítás hatására csökken. Intenzívebb olívaolaj-ízt az extra szűz verziók fognak nyújtani, a mediterrán ételek ízvilágát is az fogja legjobban kiegészíteni.
Ezzel szemben az avokádóolaj az ételeknek nem kölcsönöz mellékízt, így jobb választás lehet például sütemények készítéséhez.
Olívaolajból például mindenképp olyat vásároljunk, amelyet sötétebb üvegben árulnak. Ellenkező esetben túl sok fény éri az olajat, mely nem tesz jót neki. Emellett nézzük meg a címkén lévő szüretdátumot is: azokból az olívabogyókból készült a legjobb olaj, melyeket maximum 1-2 éve szüreteltek. Ha pedig nincs ilyen dátum a palackon, az is sokat elárul az olívaolaj minőségéről.