A hummusz rengeteg csicseriborsót tartalmaz, de a hüvelyesen kívül tahini, azaz szezámpaszta, olíva olaj, citrom és akár különböző fűszerek is kerülhetnek bele. A mediterrán térségben leginkább pitával, falafellel tálalják, de kenhetjük pirítósra is, vagy akár zöldségszeleteket is mártogathatunk a krémbe.
Manapság egyre több étlapon és üzlet hűtőjében találkozhatunk vele, az egészségtudatos fogyasztók nagy kedvence lett világszerte. Ennek oka, hogy tökéletesen illik a mediterrán diétába, melyet sok szakértő tart a legideálisabb táplálkozási módnak.
Utóbbiak ráadásul a szénhidrát felszívódását is lassítják, több időt vesz igénybe a hummusz emésztése, mintha önmagában fogyasztanánk csicseriborsót. Így sokáig jóllakottak maradhatunk.
A Cleveland Clinic szakemberei 3 indokkal magyarázzák, miért is érdemes gyakran fogyasztani a mediterrán kencét.
Jót tesz a vércukorszintnek
A hummusz alacsony glikémiás indexű összetevőkből áll, így fogyasztása nem okoz kilengést a vércukorszintben.
A folyamatban a rosttartalom is szerepet játszik.
Kedvez a szívnek
Bár egyelőre kevés kutatás vizsgálta a hummuszfogyasztás és a szív egészségének összefüggését, az étel összetevői bizonyítottan kedvezőek szívünk számára. A csicseriborsó alacsony sótartalmú növény, remek rostforrás, mely jó hatással van a koleszterinszintre.
A tahini szezámmag-tartalmával szintén segíthet kordában tartani a koleszterinszintet, bizonyos kutatások szerint még a vérnyomást is.
Támogatja az emésztést
A rostfogyasztás elengedhetetlen az egészséges emésztéshez, a rendszeres bélmozgáshoz. A csicseriborsó pedig rost- és fehérjetartalmával is támogatja az emésztést. Utóbbitól lassabb lesz, ezért még a tápanyagok is hatékonyabban szívódhatnak fel.
Így használd a hummuszt
Kenj belőle szendvicsbe – nem csak finom, de tápláló és laktató lesz tőle. Ráérős reggeliként fogyaszd pirítóssal, tegyél rá grillezett paradicsomot vagy pritamin paprikát is! A fűszerekkel is kísérletezhetsz, próbáld ki a hummuszt curryvel, római köménnyel vagy akár füstölt pirospaprikával elkészíteni. Lepd meg vendégeidet mediterrán mezze-tállal, amire a különböző mártogatósok, olívabogyó, falafel és pita mellett mindenképp kerüljön hummusz is! Ha pedig a csicseriborsó íze nem a kedvenced, készíts cékla vagy sütőtök hozzáadásával.
Lehetőleg házi hummuszt fogyassz, jó minőségű alapanyagokból. A bolti hummuszokhoz gyakran adnak cukrot, ízfokozókat, így ha mégis késztermékként vásárolod, nézd meg alaposan az összetevőlistát! Azt válaszd, amelyik a legkevesebb, egészséges hozzávalóból áll.