Az állati eredetű nyersanyagok maguktól értetődően gazdagabbak B12- vitaminban, mint a növényiek. Ez arra vezethető vissza, hogy az állat szervezete egész életében azon dolgozott, viszont ő is növényi forrásokat fogyasztott ennek érdekében.
Ezért táplálkozási módtól függetlenül évente egy-egy vitaminkúra szinte bárkinek ajánlható. Azonban ezt érdemes egyeztetni a kezelőorvosunkkal, mert bizonyos rendellenességek esetén a B12-vitamin pótlása határozottan ellenjavallt!
Nem meglepő módon a halak azért gazdagok Omega-3 zsírsavakban, mert növényeket fogyasztanak.
A nagy hal megeszi a kicsit, az ember pedig válogatás nélkül kifogja a kisebbet és a nagyobbat is. Azonban számunkra is adódnak ám növényi források (lenmag, kendermag, perillamag, dió, stb.) amelyeket a szervezet képes átalakítani és jól hasznosítani.
Valamint táplálja a fertőző ágenseket, gyakrabbá, illetve súlyosabbá téve a betegségeket. Rendszeres húsfogyasztással megnő az esélye annak, hogy túladagoljuk a vasat, mely könnyen felszívódik. A növényi vas ezzel szemben biztonságosabb, mert felvételét a szervezet tudja szabályozni, mértékét az aktuális igény határozza meg. A hasznosulás folyamatát egyébként C-vitamin, réz, kobalt és mangán egyidejű bejuttatásával lehet még zökkenőmentesebbé tenni.
A vegán táplálkozás mellett is rengeteg érv szól egyéni illetve globális szinten. Egy kis odafigyeléssel és tájékozódással mi is követhetjük.