0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 20.

Irány a piac, nyakunkon a vegetáriánus hónap!

1977. óta ünnepeljük a vegetáriánus életmódot október első napján, amely egyben a vegetáriánus hónap nyitánya is. Ebben a hónapban ismét fókuszba kerülnek a zöldségek illetve a húsmentes ételek.

Az állati eredetű nyersanyagok maguktól értetődően gazdagabbak B12- vitaminban, mint a növényiek. Ez arra vezethető vissza, hogy az állat szervezete egész életében azon dolgozott, viszont ő is növényi forrásokat fogyasztott ennek érdekében.

Talán a sors furcsa fintora, de a sok húst fogyasztóknak ugyanannyi vagy még nagyobb esélyük lehet arra, hogy B12-vitaminhiányosak legyenek, mint a vegánoknak.

Ezért táplálkozási módtól függetlenül évente egy-egy vitaminkúra szinte bárkinek ajánlható. Azonban ezt érdemes egyeztetni a kezelőorvosunkkal, mert bizonyos rendellenességek esetén a B12-vitamin pótlása határozottan ellenjavallt!

Nem meglepő módon a halak azért gazdagok Omega-3 zsírsavakban, mert növényeket fogyasztanak.

A nagy hal megeszi a kicsit, az ember pedig válogatás nélkül kifogja a kisebbet és a nagyobbat is. Azonban számunkra is adódnak ám növényi források (lenmag, kendermag, perillamag, dió, stb.) amelyeket a szervezet képes átalakítani és jól hasznosítani.

A vegaság rengeteg kritikát kap(ott) amiatt, hogy túl kevés vasat biztosít a szervezetnek, és még azt sem a legoptimálisabb formában. Aztán nemrégiben éppen az derült ki, hogy nagyon is veszélyes a szervezet magas vasszintje, mert elősegíti a cukorbetegség, a kardiovaszkuláris megbetegedések és a daganatos elváltozások kialakulását.

Valamint táplálja a fertőző ágenseket, gyakrabbá, illetve súlyosabbá téve a betegségeket. Rendszeres húsfogyasztással megnő az esélye annak, hogy túladagoljuk a vasat, mely könnyen felszívódik. A növényi vas ezzel szemben biztonságosabb, mert felvételét a szervezet tudja szabályozni, mértékét az aktuális igény határozza meg. A hasznosulás folyamatát egyébként C-vitamin, réz, kobalt és mangán egyidejű bejuttatásával lehet még zökkenőmentesebbé tenni.

Amennyiben kiegészítjük az étrendünket némi algával (például spirulina, kelp, barnamoszat) vagy jódozott sóval, jódhiánytól sem kell tartanunk.

A vegán táplálkozás mellett is rengeteg érv szól egyéni illetve globális szinten. Egy kis odafigyeléssel és tájékozódással mi is követhetjük.

sült zöldség

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: