Habcsók, macaron, pavlova torta, citromos-habcsókos pite, madártej, forrócsoki mályvacukorral. Ezekben van egy közös pont: az elkészítésükhöz nélkülözhetetlen a tojásfehérje. Vagy mégsem? Ezekről néhány éve még legfeljebb csak álmodhattak a vegánok. De valakinek annyira hiányoztak az élelmiszerek, hogy addig ügyeskedett, míg az álom valóra nem vált: így született meg az aquafaba.
Aquafaba, a tojásfehérje-helyettesítő

A csicseriborsóliszt régóta ismert, mint tojáshelyettesítő, de habképzésre abszolút alkalmatlan. Egyesekben aztán felmerült, hogy a csicseri sűrű főzőleve is jó lehet-e valamire. Francia szakácsok eljutottak addig, hogy pazar csokoládéhabot tudtak készíteni belőle. Onnan pedig már csak egy ugrás volt a habcsók.
Mi ez, ha nem varázslat? Tudomány.
A habbá verhető víz

Az aquafaba tehát nem más, mint a csicserikonzervben található főzőlé. Nagyon széleskörűen használható, ahogyan a tojás illetve a tojásfehérjehab. Ízlésesebbé, lazábbá teszi a kenyereket, péksüteményeket, kevert tésztás süteményeket, édességeket. Néhány pillanat alatt a majonézhez megdöbbentően hasonlatos mártás készíthető vele. Sőt segítségével lehetőség nyílik arra, hogy az átlagos bolti készítményeknél egészségesebbnek mondható vegán vajat kreáljunk.
Vegán vaj

A botmixer edényébe mérjünk ki 3 evőkanál aquafabat, 3 ml almaecetet és egy csipet sót. Egy másik edényben keverjünk össze 100 ml kókuszolajat (ha szükséges, olvasszuk fel előtte, aztán várjuk meg, hogy szobahőmérsékletűre hűljön) és 20 ml bio, hidegen sajtolt repceolajat. Botmixerrel kezdjük el felhabosítani a csicserileves keveréket, majd lassan, vékony sugárban csorgassuk hozzá az olajokat. Dolgozzuk az egészet teljesen egyneművé, aztán öntsük át egy akkora dobozba, amibe belefér. Érdemes olyat választani, aminek van teteje, hogy a későbbiekben le tudjuk zárni. Először fedetlenül tegyük be a hűtőbe néhány órára, és csak azután tegyük rá a fedelet, ha már rendesen megszilárdult.
Habcsókfalatok

Szűrjük le a csicserikonzerv(ek) levét és gyűjtsünk össze egy csészényit. Tegyük egy tiszta edénybe, vagy ha van állványos mixerünk, annak táljába. Adjunk hozzá ¼ teáskanál borkőport, ½ teáskanál vaníliát, és kézi vagy állványos mixerrel kezdjük meg a habverést magas fokozaton. Adjunk hozzá kanalanként 150 g porcukrot, és készítsünk kemény habot, amiből szép csúcsokat lehet formázni, és ha megdöntjük a tálat, nem csúszik meg. Az egész procedúra el fog tartani jó néhány percig. Ha szükséges, pihentessük közben a gépet. Sütőpapírral bélelt tepsire nyomjunk vagy kanalazzunk csinos kis, kb. 5 cm átmérőjű halmokat.
Aztán előmelegített sütőben 100°C-on süssük 90-135 percig, attól függően, mekkorák a sütijeink, illetve hogy azt szeretnénk-e, hogy teljesen szárazak legyenek, vagy inkább olyanok, amiknek egy picit lágyabb a közepük. Mivel kívülről ezt nem könnyű megállapítani, kb. másfél óra szárítás után vizsgáljuk meg. Ha még nem találjuk megfelelőnek, tegyük vissza sülni, de időnként vegyünk ki egyet-egyet, és kóstoljuk meg. Résnyire nyitott sütőben hagyjuk kihűlni, majd tegyük át rácsra. Légmentes edényben tároljuk.
Teszi ezt azért, mert fontos, hogy fenntartható, egy életen át követhető, kellemes élményeket nyújtó táplálkozási mód legyen.
Ez is érdekelhet:
Ez történik, ha a tehéntejet szójatejre cseréljük
Vajas kávé?! 7 ok, amiért megérheti felülni a legújabb trendre