0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. november 6.

Koleszterin csökkentő élelmiszerek, amelyek meggyógyítják az ereket

Magas a koleszterinszintje? Az orvosa azt tanácsolta, hogy diétázzon, és most azt szeretné tudni, mit ehet és mit nem? Már koleszterincsökkentő gyógyszert is kapott? Megfelelő táplálkozással javítható a helyzet...

hús koleszterinHonnan származik a koleszterin?

A szervezetben található koleszterin két forrásból származik, részben a szervezet termeli, részben az elfogyasztott ételek útján kerül be. De testünk végtelenül észszerűen és jól szabályozottan működik. A koleszterintermelésnél maximálisan figyelembe veszi a felvett mennyiséget.

Ha koleszterinben dúsabb ételeket fogyasztottunk (jó sok tojásból készült rántottát, kolbászt, zsíros tejet, szalonnát, tejszínhabos sütit), akkor az ember „megnyugszik”, és visszafogja magát. Ellenben ha kizárólag növényi eredetű táplálékot fogyasztunk, akkor pedig szervezetünk elfogadja sorsát, és nekilát megtermelni a napi koleszterin adagját.

Úgy is felfogható ez, hogy a szervezetnek egyfajta könnyebbség, ha nem kell minden csepp koleszterint magának létrehoznia, de természetesen fel van rá készülve, hogy megtegye. Ebből rögtön következik, hogy a koleszterinszintet végtelenül egyszerűen lehet csökkenteni azzal, ha főképp kíméletesen elkészített növényi ételekre alapozzuk az étrendünket, illetve elhagyjuk, vagy a végletekig lecsökkentjük a finomított szénhidrátok fogyasztását.

A szervezetnek elég sok koleszterinre van szüksége

Sok kérés, és igénylés érkezik nap mint nap a szervezet különböző részeiről, ahol koleszterinre van szükség. Koleszterin kell ahhoz, hogy az összes sejt sejthártyája működőképes legyen; hogy a szervezet elő tudja állítani a D-vitamint, a stresszhormonokat, a nemi hormonokat; hogy az idegrendszert optimális állapotban tartsa.

De ha termeljük is, és fel is vesszük, kell-e aggódni a felesleg miatt? Aligha, mert a szükségtelen koleszterint a szervezet összegyűjti, és visszaszállítja a májba, ami aztán az epén keresztül kiválasztja. Ez minden áldott nap így történik.
egészséges élelmiszer főzése a konyhában koleszterin
Fotó/Designed by: Freepik

Folt hátán folt

És mi a helyzet akkor, ha a magas koleszterinszint nem azt jelenti, hogy sok a felesleg, hanem éppen azt, hogy valami miatt jóval többre van szükség? Mint láttuk, a szervezetben mindenfelé szükség van koleszterinre. Ez egy különleges anyag, és szükség esetén ehhez folyamodik a test, ha rendbe kell hozni odabent egy sérült érfalat. Vagy többet.

De azt tudnunk kell, hogy a szervezet nem jókedvében áll neki koleszterinhabarccsal javítgatni az ereket. Azért használja ezt, mert nem állnak a rendelkezésére azok az építőanyagok, amikkel erőssé és egészségessé tehetné az ereket.

ér szív egészségTényleg a folt okozza a szakadást?

Ha a kedvenc ruhája elszakad, vagy kilyukad, megjavít(tat)ja, ez teljesen érthető. Ragaszkodunk a szép dolgokhoz és ugyan miért dobnánk ki egy pici hiba miatt? A testünk is hasonlóképpen gondolkodik, nem akarja elveszteni az ereket, mert azok elég fontosak számára. Mit tesz ezért? Igyekszik megmenteni őket. Mi is tudjuk, talán látjuk is, hogy a megjavított ruhánk nem olyan, mint amilyen új korában volt, de a szépséghibáért nem a cérnát, vagy a foltot fogjuk hibáztatni. Hiszen ott sem voltak a hiba keletkezésekor. Pedig amikor a koleszterint okolják az érelmeszesedésért, akkor éppen ezt teszik.
Nem a koleszterin a probléma forrása. Ez a ragacsos anyag csak a javításban vesz részt, azért hogy az ereink működőképesek legyenek, hogy meg tudják tartani vért és elszállítsák minden egyes sejthez. A valós probléma a sérülés. Hogy milyen sérülés és miért alakul ki?  Az artériák minden nap hatalmas terhelést kénytelenek elviselni, mikor a szív beléjük pumpálja a vért, azonban ha a szervezet nem kapja meg a megfelelő anyagokat, hogy erős, és rugalmas ereket építsen, akkor azok nem bírják oly jól a strapát, és megrepedeznek. Ha emellett még finomított szénhidrátok és transzzsírok hadával is bombázzuk, csak fokozzuk a bajt, vagyis a gyulladást.

Az a különös helyzet áll elő, hogy magas koleszterinszint esetén nem közvetlenül a koleszterinnel, illetve a koleszterinszint erőszakos csökkentésével kell foglalkoznunk, hanem azon ételek bevitelének csökkentésével, amelyek kiváltják az érrendszer sérüléseit. És ezek elsősorban a finomított szénhidrátok.

zöldségek koleszterinIlletve azon élelmiszerek fogyasztásának fokozásával is foglalkoznunk kell, amelyek megtisztítják, megerősítik és rugalmasabbá teszik az érpályát. Vagyis a növényekkel. Lehetőleg csak a legszükségesebb mértékben feldolgozva. És amint ismét egészségesek lesznek az ereink, akkor már nem lesz szükség a koleszterintapaszokra, így a koleszterinszint szerencsés esetben magától rendeződik.

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: