0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. december 7.

5 őszi szuperleves: paprikaleves ebédre, gesztenyeleves vacsorára?

Leves reggelire, ebédre, vacsorára... Egy leves bármely étkezési alkalomra kitűnő választás, akár naponta többször is.

A levesek rendkívül változatos ízvilágú, ásványokban gazdag, éhségűző lélekmelegítők, amelyek akár szuperételek is lehetnek. Hozzásegítenek, hogy több zöldséget fogyasszunk, és az alacsony hőmérsékleten történő hosszas főzés lehetővé teszi, hogy sokkal több értékes tápanyaghoz jussunk a leves által.

A tisztán zöldségek felhasználásával készült, tartalmas levesek a melengetés mellett a méregtelenítéshez, a testtömegcsökkentéshez és a lábadozáshoz is ideálisak. És nem utolsó sorban az is mellettük szól, hogy leülésre, lelassulásra késztetik az embert. A következő ízes-illatos levesek pedig tökéletesek a hideg napokra.

Csípős édesburgonya-leves

őszi leves, egészséges szuperélelmiszer
Illusztráció/Designed by: Freepik

Süssünk meg 200 ºC-os sütőben alufólia alatt 1 kg megtisztított és félbevágott édesburgonyát (kb. 40 perc). 2-3 evőkanál olajon megfuttatunk 2 apróra vágott mogyoróhagymát, 1 gerezd fokhagymát, egy 2 cm-es gyömbérdarabot és 1 kimagozott chilit. Adjunk hozzá egy csipet köményt és 1 teáskanálnyi őrölt koriandert. Pirítsuk még egy pillanatig, majd öntsük fel 1200 ml zöldségalaplével. Beletesszük a megsült édesburgonya kikapart húsát és az egészet turmixoljuk további 400 ml kókusztejjel, ízlés szerint barna cukorral és citromlével.

Keleties csicseriborsó-leves

csicseriborsó leves, őszi leves, egészséges szuperélelmiszer
Illusztráció/Designed by: Freepik
Áztassunk be néhány órára 50 g tisztított, pörkölt, sótlan földimogyorót.

1 evőkanál kókuszolajban pirítsunk meg 1 apróra vágott vöröshagymát, 2 vékonyra karikázott sárgarépát, 200 g átöblített és lecsepegtetett konzerv csicseriborsót. Ízesítsük sóval, frissen tört borssal, kurkumával, gyömbérrel. Öntsük fel vízzel, vagy alaplével és főzzük meg a zöldségeket. A maradék 200 g csicseriborsót és a beáztatott mogyorót turmixoljuk le 200 ml kókusztejszínnel. Keverjük a leveshez a „sűrítést” és hidegen sajtolt olajjal (pl.: mogyoró-, dió- vagy szezámolajjal) csepegtetve tálaljuk. Hinthetünk rá chili pelyhet, zöldfűszereket, sőt nigellát is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: