A levesek rendkívül változatos ízvilágú, ásványokban gazdag, éhségűző lélekmelegítők, amelyek akár szuperételek is lehetnek. Hozzásegítenek, hogy több zöldséget fogyasszunk, és az alacsony hőmérsékleten történő hosszas főzés lehetővé teszi, hogy sokkal több értékes tápanyaghoz jussunk a leves által.
Csípős édesburgonya-leves
Süssünk meg 200 ºC-os sütőben alufólia alatt 1 kg megtisztított és félbevágott édesburgonyát (kb. 40 perc). 2-3 evőkanál olajon megfuttatunk 2 apróra vágott mogyoróhagymát, 1 gerezd fokhagymát, egy 2 cm-es gyömbérdarabot és 1 kimagozott chilit. Adjunk hozzá egy csipet köményt és 1 teáskanálnyi őrölt koriandert. Pirítsuk még egy pillanatig, majd öntsük fel 1200 ml zöldségalaplével. Beletesszük a megsült édesburgonya kikapart húsát és az egészet turmixoljuk további 400 ml kókusztejjel, ízlés szerint barna cukorral és citromlével.
Keleties csicseriborsó-leves
1 evőkanál kókuszolajban pirítsunk meg 1 apróra vágott vöröshagymát, 2 vékonyra karikázott sárgarépát, 200 g átöblített és lecsepegtetett konzerv csicseriborsót. Ízesítsük sóval, frissen tört borssal, kurkumával, gyömbérrel. Öntsük fel vízzel, vagy alaplével és főzzük meg a zöldségeket. A maradék 200 g csicseriborsót és a beáztatott mogyorót turmixoljuk le 200 ml kókusztejszínnel. Keverjük a leveshez a „sűrítést” és hidegen sajtolt olajjal (pl.: mogyoró-, dió- vagy szezámolajjal) csepegtetve tálaljuk. Hinthetünk rá chili pelyhet, zöldfűszereket, sőt nigellát is.