0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. január 13.

Télen se kell lemondani a friss zöldekről

Bár kint már nullához közelít a hőmérséklet, és a kert lassan téli álomba merül, mégsem kell lemondani az otthon termesztett, egészséges zöldekről. Csak egy ablakpárkánnyi helyre van hozzá szükség!

Az egyre hidegebb, sötétebb napok ellenére is termeszthetünk egészséges finomságokat. Nincs hozzá szükség drága termesztőberendezésekre sem: a mikrozöldek vagy csírák akár egy ablakpárkányon is remekül megteremnek.

Mikrozöld vagy csíra?

A csírák és mikrozöldek tele vannak vitaminokkal, ásványianyagokkal, és számtalan hasznos anyaggal. Előnyük, hogy a lakásban, kis helyen is magunk termelhetjük meg őket. A különbség a kettő között, hogy

a csírák esetében az egész növényt elfogyasztjuk: a kihajtott apró leveleket, gyökeret és a magot is.

Talán ez a legegyszerűbb módszer, hogy télen friss, egészséges táplálékhoz jussunk. A mikrozöldek esetében kicsit tovább kell várni, amíg a hajtások kicsit magasabbra nőnek, és ollóval levághatjuk, vagy kézzel lecsipkedhetjük a zöld részeket. Ez esetben a magot és a gyökeret nem fogyasztjuk el.

Mi kell a csíráztatáshoz?

Egy befőttesüveggel is nekiállhatunk csíráztatni. Nem kell hozzá más, mint a csíráztatásra szánt magok, egy üveg, befőttesgumi, és gézlap (vagy más lyukacsos, könnyen szellőző textil). Fontos, hogy bio, csíráztatásra szánt magokat használjunk. Ezzel elkerülhetjük a nemkívánatos növényvédőszer-maradványokat.

mungóbab-csíra
A mungóbabot sötétben kell csíráztatni
Fotó: Hans Benn, Pixabay

A magokat egyszerűen csak szórjuk az üvegbe, öntsünk rá vizet, és hagyjuk néhány órát állni bene. Tegyük rá a gézlapot (vagy más textilt) és rögzítsük a befőttesgumival. Ha már eleget állt, és kicsit megdagadtak benne a magok, öntsük le róla a vizet. Ezután minden nap egyszer kell vízzel átöblíteni a csírákat – a gézlapot se kell hozzá levenni.

Természetesen kaphatók kifejezetten csíráztatáshoz való edények is, ezekkel még egyszerűbb a csírák nevelése.

Hogyan termesszünk mikrozöldet?

A mikrozöldek termesztéséhez már egy picit több felszerelésre van szükség. Mivel tovább neveljük őket, szükség lesz valamilyen termesztő-közegre. Ez általában valamilyen növényi rostból préselt lap, melyet akár online is beszerezhetünk. Hasonlóan a csíráknál, itt is érvényes a szabály: csak bio, csíráztatásra szánt magokat használjunk!

mikrozöldek
Mikrozöldek termesztése kender-rostlapon, balról jobbra: zöldborsó, vörös káposzta, brokkoli. Jól látható, hogy az eltérő fajú/fajtájú növények nem egyformán csíráznak. Sőt, előfordul hogy ugyanazon növény magjai sem kelnek egységesen. ennek oka lehet például, hogy nem sikerült egyenletesen öntözni.
Fotó: TGE

A rostlapot helyezzük egy tálcára, és szórjuk rá úgy a magokat, hogy ne legyenek túl sűrűn, de azért igyekezzünk a lehető legjobban kihasználni a rendelkezésünkre álló helyet. Ez egy kis gyakorlatot igényel, az első néhány próbálkozás után már lesz elég tapasztalatunk a mennyiséget illetően. Ezután egy permetező flakonnal spricceljük meg a „veteményesünk” úgy, hogy kellően nedves legyen.

Vigyázat: ne áztassuk el túlzottan! A mikrozöldek ideális csírázásához az első pár napban érdemes letakarni a magokat, ezzel szimulálva a föld alatti körülményeket, mellyel természetes helyzetben találkoznának a növények.

Ha már előbújtak az első levélkék, levehetjük a takarást – ez minden faj esetében eltérő idő alatt következik be. Amíg a növények kicsik, vagy ki se csíráztak, a permetezőfej segítségével locsoljuk őket. Ha már kellően magasra nőttek, egyszerűbb alájuk önteni egy kevés vizet minden nap.

vöröskáposzta mikrozöld
Vörös káposzta mikrozöld betakarításra készen Fotó: TGE

A locsoláshoz mindkét esetben szobahőmérsékletű, ivóvíz minőségű vizet használjunk! Célszerű a csapvizet állni hagyni egy napig, így elillan a klórtartalma, és a hőmérséklete is megfelelő lesz.

A betakarításhoz a növények felső, leveles hajtásait vágjuk le ollóval és mindenképpen mossuk meg fogyasztás előtt. Ha nem fogyasztjuk el azonnal, hűtőben 2-3 napig eláll.

Míg a legtöbb mikrozöld esetében ezzel be is fejeződik a termesztés, addig a zöldborsónál várhatunk még egy hatást. A második kör természetesen már nem lesz olyan erőteljes növekedésű, és csak akkor nő újra, ha kicsit magasabban, 1-2 centiméterrel a borszószem fölött vágjuk el.

Néhány jótanács:

Ha túlságosan eláztatjuk a rostlapokat, azzal a penészgombák megtelepedését kockáztatjuk. Ezért ha nem vagyunk biztosak magunkban, inkább naponta kétszer, de kisebb mennyiségben locsoljunk.

A „betakarítás” után se dobjuk kukába a lapokat: érdemes komposztálni őket. Így kétszer is segítségünkre van: először a téli friss zöldségeket biztosít, másodszor pedig kertünket táplálja komposzt formában.

A mikrozöldek és a csírák termesztése nem nehéz, akár gyerekekkel is bátran bele lehet vágni. Mivel gyorsan nőnek, hamar sikerélmény lehet a kertészkedés eme beltéri formája!

Ez is érdekelheti:

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

Magazin ajánló: